• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johan Ripås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås svarar på tre frågor om att massajer tvångsförflyttas i Tanzania. Foto: TT/SVT

Massajer tvångsförflyttas i Tanzania: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Urfolket massajer är hårt drabbade av turismen i Tanzania.

Flera människorättsorganisationer larmar om hur folket tvångsförflyttas från sina hem – för att ge plats åt turism och nationalparker.

– Massajerna har sedan länge en svag politisk röst och det har lett till att man successivt har tryckts undan, säger Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent.

Turismen och jakten är stora inkomstkällor i Tanzania. Men den sker på bekostnad av urfolket massajer.

Det konstaterar flera människorättsorganisationer som på senare tid kritiserat landet.

Amnesty international kom förra veckan med en ny rapport där de beskriver hur privata företag medverkat till att folket tvångsförflyttas.

”Hyr ut deras mark till privata företag”

Bland annat ska ett troféjaktsföretag, med kopplingar till kungafamiljen i Förenade Arabemiraten, ha deltagit i att utföra tvångsvräkningar av folket med hjälp av tanzaniska säkerhetsstyrkor, enligt rapporten.

– Sedan 2009 har de tanzaniska myndigheterna använt sig av misshandel, övervåld, godtyckliga gripanden och frihetsberövanden för att tvångsvräka massajerna och samtidigt hyra ut deras mark till privata företag, säger Tigere Chagutah, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika i en kommentar.

Troféjakt på området

Tanzania ska, enligt Amnesty, ha försvarat sig med att de skapar nationalparker att för att bevara naturen – samtidigt som de tillåter företag att bedriva troféjakt på området.

– Det är särskilt oroande att de har genomfört dessa avhysningar under förevändning av ”bevarande”, säger Tigere Chagutah.

Amnesty kräver nu att Tanzania genomför en oberoende utredning av tvångsförflyttningarna.

Ripås: ”En svag politisk röst”

Massajerna bor i gränstrakterna mellan Kenya och Tanzania. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, själv bosatt i Kenya, har på nära håll sett hur massajerna kämpar med att behålla sin livsstil.

– Massajerna har sedan länge en svag politisk röst och det har lett till att man successivt har tryckts undan. Inte minst för att det finns så mycket korruption i den region som massajerna finns i, säger han.

Han fortsätter:

– Samtidigt upplever jag att det finns en stor respekt för massajerna. I Nairobi, där jag bor, brukar jag ofta när jag sitter i rusningstrafiken träffa på kor som vallas av unga pojkar från massajsamhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.