Gruvan i Kiruna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tydliga skillnader mellan partierna i hur de ser på EU:s mineralpolitik. På bilden är gruvan i Kiruna. Foto: Hanna Franzén/TT

Mineralpolitiken splittrar partierna inför EU-valet

Publicerad

EU har röstat igenom en ny minerallag som gör det enklare att öppna nya gruvor i Sverige.

Men frågan splittrar de olika partierna.

– Om man behöver öppna en ny gruva så kan man flytta rennäringen, säger Alice Teodorescu Måwe (KD).

– Vi vill skärpa mineralpolitiken när det gäller hänsyn till rennäring, säger Jonas Sjöstedt (V).

På söndag är det dags för EU-valet och en aktuell fråga inom EU är den nya förordningen om kritiska råvaror.

EU ska öka självförsörjningen av de strategiskt viktiga råvaror som krävs för den gröna omställningen och i december röstade Europaparlamentet igenom den nya minerallagen ”Critical raw materials act” som trädde i kraft i maj.

EU-val 2024

Minerallagen gör att det ska bli enklare att starta upp nya gruvor eller öppna upp gamla stängda gruvor för att utvinna mineraler som används i exempelvis mobiltelefoner och batterier där EU i dag är beroende av att importera från framförallt Kina.

”Kan flytta rennäringen”

Högersidan röstade för minerallagen medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot. Partierna ger nu uttryck för olika strategier för att minska motståndet mot gruvor inom rennäringen.

– Jag skulle kunna tänka mig, till exempel att man skulle laborera med – om man behöver öppna en ny gruva på ett ställe där det finns rennäring – att man då kan flytta rennäringen och kompensera för det för att man ska kunna blidka båda parter och få fram bästa möjliga resultat ur bägge perspektiv, säger Alice Teodorescu Måwe (KD) och fortsätter:

– För det är verkligen två olika perspektiv som möts men samerna har ju rätt till sin kultur och den ska vi ju värna,

Jonas Sjöstedt (V) håller inte med högersidan.

– Vi vill skärpa mineralpolitiken till exempel när det gäller hänsyn till rennäring, miljöeffekter, återbäring och att inte exploatera vår världsarv. Det ska inte vara så att man kommer till Sverige och bryter mineraler, sticker härifrån och lämnar stora sår i naturen efter sig, säger han.

Toppkandidaterna om EU:s mineralpolitik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet