Sedan Ryssland invaderade Ukraina för 1,5 år sedan har samer och andra urfolk i Ryssland tvångsrekryterats till kriget i Ukraina. Som SVT Sápmi berättat tidigare har minoriteter rekryterats i större utsträckning än majoritetsbefolkningen.
”Situationen förvärras”
Enligt de officiella siffrorna har nu minst fem samer stupat i kriget.
– Jag vet att elva samer har skickats till fronten. Jag kan konstatera att fem samer har stupat hittills och sex samer är kvar i kriget, säger Aleksandr Slupachik, tidigare ordförande i sameorganisationen OOSMO, som själv har tvingats fly Ryssland efter att han öppet uttalat sig mot kriget i Ukraina.
Han tillägger att mörkertalet sannolikt är stort.
– Jag tror att situationen förvärras. Det totala styret hårdnar och när kriget är över ser vi först konsekvenserna av det. Många samer har dött. De finns även ekonomiska konsekvenser på Kolahalvön där nya gruvor startas som tränger ut rennäringen och förorenar miljön, säger han.
Bjarne Store-Jakobsen, tidigare ordförande Barentsrådets urfolkskommitté, håller med honom.
– Det är helt enkelt en stor sorg när kontakterna har brutits. Situationen är svår, propagandan pågår hela tiden. Speciellt äldre människor tror ju på den särskilt de som upplevt andra världskriget.
”Måste bekämpa propagandan”
Men det är inte bara samer som drabbas. Yana Tannagasheva tillhör urfolket Shor från södra Sibirien. Sedan fem år tillbaka bor hon i Sverige och hon lägger nu stort fokus på att visa omvärlden hur situationen är i Ryssland.
– Det är ganska svårt att påverka något i Ryssland men vi måste försöka. Vi delar information med de som befinner sig i Ryssland och världssamfundet. Vi måste bekämpa propagandan. Jag hoppas att de tror på det vi skickar, vi försöker sprida information på olika sätt, säger hon.
Se säsongspremiären av 15 minuter från Sápmi på SVT2 på lördag klockan 16:05 eller på SVT Play.