soldater i isvak

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Svenska soldater som övar att försvara Arktis i samband med Natoövningen Nordic Respons föra vintern. Foto: Rebecka Haglund

Nato utökar samarbetet – för att försvara Arktis

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har sagt att de vid behov är redo för krig i Arktis.

Nu meddelar Nato att man ska stärka sitt försvar i regionen.

”Regionen har blivit en växande global fokuspunkt”, skriver försvarsalliansen efter ett möte där bland annat Sverige deltagit.

Ryssland har på senare år blivit allt mer hotfulla kring Arktis. I somras släppte den amerikanska militären en rapport där man pekade på att Ryssland utökat sitt samarbete med Kina i området. Man ska bland annat ha öppnat upp ett stort antal militära baser från Sovjettiden, rapporterade Reuters.

”Ryssland är helt redo”

Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, hävdade då att man sett en ökad aktivitet från Nato i området och att de är redo att försvara sina intressen i Arktis.

– Från en militär, politisk och teknisk utgångspunkt är Ryssland helt redo att försvara sina intressen i den arktiska regionen, sa Lavrov, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Nu har Nato-länderna i norr reagerat. Under ett möte på torsdagen, i samband med Natos försvarsministermöte i Bryssel, samlades Sverige, Norge, Finland, Kanada, Danmark, Island, USA samt representanter från Grönland och Färöarna.

”Nya utmaningar i regionen”

Efter mötet slår Nato fast i ett uttalande att de har ett ”gemensamt engagemang för förbättrat samarbete om säkerhet och försvar i Arktis”.

De konstaterar att den globala uppvärmningen bland annat leder till att fler aktörer blir intresserade av att exploatera området. Och motsättningarna kan därför öka.

”Potentiella motståndare utvecklar snabbt sina militärers förmåga att operera både i norra och det cirkumpolära arktiska området”, skriver de.

De fortsätter:

”I ett snabbt föränderligt geopolitiskt landskap präglat av nya utmaningar har regionen blivit en växande global fokuspunkt. Våra länders gemensamma strävan att upprätthålla låga spänningar i regionen har utgjort grunden för våra multilaterala relationer till Arktis och kommer att vara vägledande för vårt samarbete även i framtiden”, skriver man i ett uttalande.

Samarbeten pausade i Arktis

Efter Rysslands invasion av Ukraina har allt samarbete mellan Ryssland och västliga länder i Arktis avslutats eller pausats.

Det gäller bland annat det Arktiska rådet som består av de åtta länderna Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige, USA, Danmark (inkl. Grönland och Färöarna) samt olika urfolksorganisationer. Även Samerådet har pausat samarbetet med samer på rysk sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.