Licensjakt på lodjur startar 1 mars. Foto: SVT

Norrbottens län sticker ut i beslut angående licensjakt på lo: ”Finns inte utrymme”

Publicerad

Den 1 mars börjar licensjakten på lodjur och länsstyrelserna har nu beslutat om hur många djur som får fällas inom respektive län.

För femte året i rad blir det ingen jakt alls i Norrbotten.

 – Vi ligger lågt i antal individer sedan 2018 och stammen har inte återhämtat sig, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Baserat på de inventeringar som genomförs under vintern beslutar länsstyrelserna om licensjakt på lodjur. Beslutet tar hänsyn till stammarnas storlek och sammansättning.

Bland de nordligaste länen är det i Jämtland som flest Lodjur tillåts jagas. Där har Länsstyrelsen beslutat om licensjakt på 21 lodjur i år.

– Beslutet är baserat på inventeringsresultatet och preliminära siffror. Jaktens främsta syfte är att minska skadorna på rennäringen, säger Martin Bergwall, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtland.

”Finns inte utrymme”

I Norrbotten blir det däremot ingen jakt alls.

– Vi har väntat in inventeringsresultatet så länge som möjligt inför ett eventuellt beslut men resultatet visade att det inte finns utrymme för någon licensjakt. I det här läget måste vi spara för eventuell skyddsjakt efter skadegörande individer, säger Anna Danell Savela , rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Vad beror det på att stammen inte återhämtar sig?

– Det vet vi inte. Det är oklart för oss, säger Anna Danell Savela.

Licensjakten på lo i de fem nordligaste länen ser ut enligt följande:

Västerbotten: 4 

Jämtland: 21

Västernorrland: 12 

Dalarna: 17 

Norrbotten: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.