Stig Salming

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Stig Salming berättar och visar upp nya boken ”Berättelsen om bröderna Salming”. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Ny bok om Stig och Börje Salming: ”Vår berättelse”

Uppdaterad
Publicerad

Stig Salming har släppt boken ”Berättelsen om bröderna Salming”.

Den ikoniska spelaren berättar där om hans och Börjes resa från Kiruna till toppen.

– Jag hoppas att folk ska tycka det är intressant, säger han till SVT Sápmi.

Den 24 november 2022 dog en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna, Börje Salming, i sviterna av ALS.

Sedan dess har det gjorts flera dokumentärer, filmer och serier om Börje och hans bror Stig Salming. Förra året släpptes bland annat dokumentären ”Salming – samerna från Salmi” på SVT där de pratade om sin samiska bakgrund.

Nu är Stig aktuell med en ny bok, ”Berättelsen om bröderna Salming”, som är skriven av Stig och journalisten Ulf Kriström och släpptes vid Bokmässan för några veckor sedan.

Signerade boken i Kiruna

I boken skildras brödernas gemensamma bakgrund, deras uppväxt, om deras gemensamma genombrott i Brynäs – och om deras gemenskap. Den är också ett försök att lyfta fram Stigs betydelse för svensk ishockey.

– Ulf tyckte att det fanns en historia kring oss som bröder där vi följde varandra hela vägen fram till att Börje flyttade till Kanada. Den berättelsen tyckte han det fanns ett värde i att förmedla, och jag kände att okej då försöker vi göra det, säger Stig Salming.

På tisdagen var han i Kiruna och signerade den nya boken.

– Det känns jättebra, jag ser framemot att träffa lite Kirunabor. Jag hoppas att folk ska tycka det är intressant att ta del av det hela av vår berättelse, sade han inför boksigneringen.

”Klart det varit vemodigt”

Men han medger att det inte varit helt lätt att skriva boken och tänka tillbaka på alla livets minnen.

– Det är klart att det varit vemodigt att det är slut på hela den här storyn eftersom Börje har gått bort. Men nu har det gått en tid och jag har blivit engagerad i den här ALS-stiftelsen som är startad i Börjes namn.

Börje Salmings ALS-stiftelse startade efter Börjes död och Stig Salming hoppas att boken ska leda till att fler människor engagera sig kring stiftelsen och sjukdomen.

– Jag känner att boken kan bidra till ALS-stiftelsen med att vi kan upplysa om sjukdomen och ju mer vi kan upplysa om det ju mer pengar kan det bli till stiftelsen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.