Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef på Ájtte

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från utställningen i Berlin. Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli

Ny utställning i Tyskland – hoppas få hem den till Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Åtta slöjdare har under våren färdigställt sina tolkningar av slöjden som de har valt ut på Tysklands statliga museum MEK.

Nu har utställningen Áimmuin öppnat i Berlin.

– Projektet har betytt otroligt mycket för mig, säger slöjdaren Anniina Turunen.

Tyskland har utanför Skandinavien norra Europas största samiska samling på sina museer.

Genom ett projekt finansierat av den tyska stiftelsen för förlorad konst, har tre samiska museer från Sverige, Norge och Finland undersökt delar av samlingen och åtta slöjdare har gjort sina egna tolkningar av slöjd som de valt ut.

– Jag valde att sy en ládjogapir, hornmössa, och här hittade jag en röd sådan. Jag har länge varit intresserad av den och det visade sig att den fanns här i Berlin, säger slöjdaren Anniina Turunen och fortsätter:

– Det finns så otroligt mycket gammal slöjd här och det här projektet har betytt mycket för mig.

”Värmer mitt hjärta”

Eeva-Kristina Nylander, forskare på MEK, Museum Europäischer Kulturen, har också uppskattat att vara en del av arbetet.

– Det värmer mitt hjärta att se utställningen. Jag känner glädje över att den gamla slöjden här långt bort från Sápmi nu får sällskap av den nya slöjden, säger hon.

Även om den här delen av projektet avslutas i och med utställningen så är arbetet långt i från över.

– Det behövs mer forskning på samlarna som var uppe och samlade in föremålen. Vi kommer också att påbörja en diskussion med museet om vad vi kan göra framöver, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef på Ájtte.

Öppen till nästa år

Utställningen i Berlin är öppen fram till januari 2025. Sedan är tanken att få den till Sápmi.

– Vi har dialog med slöjdarna från svensk sida och förhoppningen är i alla fall att få till en utställning med deras alster, säger Elisabet Pirak Kuoljok.

Den långsiktiga planen är att över tid få till en överlämning av delar av samlingen till Sápmi. Men det är ett jobb som tar tid.

– MEK:s museichef har sagt att slutmålet ska vara ett överlämnande och det är ditåt vi alla jobbar nu, säger Eeva-Kristina Nylander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.