Tre samiska museer och åtta slöjdare från Sverige, Finland och Norge är med om att undersöka och tolka Tysklands statliga museum MEK:s stora samiska samling.
En av slöjdarna från svensk sida är Helena Partapuoli, som valt att tolka en herrkolt ifrån Talma-området.
– Att komma till museet och få känna på gamla föremål, vrida och vända och undersöka varje söm har varit jättekul, säger hon.
Över tusen föremål i samlingen
MEK:s samiska samling innehåller över tusen föremål och bilder. De är insamlade under slutet av 1800 -talet och början på 1900 -talet.
Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum, är med och hjälper till att undersöka samlingen tillsammans med finska Siida sámi museum och norska Sámi museasearvi.
– Syftet är att MEK ska lära sig mer om sin samiska samling, säger Elina Kuhmunen, projektmedarbetare från Àjtte.
Ellen Berit Dalbakk är en av norska Sápmis representanter i projektet. Hon berättar att de i två omgångar varit i Berlin för att tolka samlingen, och att de känt sig väl omhändertagna av museet.
– Det visar att de har ett förtroende för oss, och så ska det ju vara. Det är vårt område och vårt folks slöjd som de har tagit dit till museet, säger Dalbakk.
Workshop i Berlin i juni
Projektet, som varit igång i ett och ett halvt år, avslutas i december. MEK har också sökt medel för att få fortsätta ytterligare ett år.
I juni kommer museerna och slöjdarna att träffas i Berlin för en gemensam workshop.
– Sedan kommer vi prata om framtiden och hur vi ska kunna använda det här sättet att jobba framöver med andra museer, säger Sunna Kuoljok, Ájtte.
Det planeras också för en utställning i Berlin, en vandringsutställning och en publikation. Dessutom undersökts förutsättningarna för att lämna tillbaka föremålen som ska ingå i vandringsutställningen.