En skylt i Östersunds rådhus. Foto: Per Danielsson/TT

Östersund utreder möjligheten att införa FN:s urfolksdeklaration

Uppdaterad
Publicerad

Östersund utreder nu möjligheten att implementera FN:s urfolksdeklaration i kommunen.

Det är däremot osannolikt att planerna blir verklighet, menar statsvetaren Ragnhild Nilsson.

– Jag ser det som ganska svårt att tro att det skulle finnas en politisk majoritet för att implementera, säger hon till Sameradion.

Nyligen sade Region Jämtland Härjedalen nej.

De vill inte implementera FN:s urfolksdeklaration i regionen.

Miljöpartiet: ”Tyckte det var dags”

Miljöpartiet, som driver frågar, hoppas däremot att det ska vara möjligt att införa det i kommunen i stället. Efter ett förslag från dem beslutade kommunstyrelsen i november att frågan i alla fall ska utredas.

– Sverige har fått upprepad kritik för att inte leva upp till urfolksdeklarationen. Så att jag tyckte det var dags att genomlysa de kommunala verksamheter för att se om vi kan tillgodose eller bemöta behoven som finns, säger Linda Andersson, miljöpartistisk gruppledare i Östersund till Sameradion.

Skulle det bli verklighet skulle det vara första gången en kommun på svensk sida implementerar urfolksdeklarationen. Det skulle innebära att den samiska befolkningen får mer inflytande i kommunen och det skulle vara lättare att komma till tals kring samiska frågor.

Statsvetaren: ”Ganska svårt”

Östersunds kommun styrs genom ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Att de skulle enas kring att i slutändan också implementera urfolksdeklarationen ser statsvetaren Ragnhild Nilsson som osannolikt.

– Det som är kontroversiellt är hur man i sådana fall kommer hantera det i förhållande till planfrågor och markfrågor. Med tanke på det så skulle jag vilja säga att jag ser det som ganska svårt att det skulle finnas en politisk majoritet för att implementera, säger Ragnhild Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.