Skellefteå stadshus. Foto: Pontus Lundahl/TT

Polisanmälan mot föreningen nedlagd – Skellefteå kommun överklagar

Publicerad

Skellefteå kommun polisanmälde en förening som ville starta ett samiskt centrum för försök till bedrägeri.

Nu rapporterar Norran att polisen har valt att inte inleda en förundersökning.

Skellefteå kommun har dock valt att överklaga beslutet.

En förening ansökte om närmare 500 000 kronor i bidrag från Skellefteå kommun för att kunna genomföra en förstudie om att etablera ett samiskt upplevelsecentrum.

Men kommunen avslog ansökan och polisanmälde i stället föreningen med misstanken om bedrägeri eller försök till bedrägeri, vilket SVT Sápmi tidigare har rapporterat om.

Nu rapporterar tidningen Norran att polisen inte kommer att inleda en förundersökning där anledningen är att man anser att föreningen inte medvetet har försökt att vilseleda.

– Vi hade ju inget uppsåt, så jag är glad över beskedet. Det gick oväntat snabbt, säger en talesperson från föreningen till Norran.

Men Skellefteå kommun är inte nöjda och har lämnat in en begäran om överprövning av polisens beslut.

– Från kommunen bedömer vi att det finns fog för fortsatt utredning och därför har vi valt att överklaga, säger Andreas Löwenhöök (M), ordförande i samrådet med minoriteter i Skellefteå och ledamot i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.