Projektet som finansieras med medel från bland annat norska motsvarigheten till Naturvårdsverket, som kallas kallat Nina, Sametinget i Sverige och Dalarnas länsstyrelse. Projektet är inne på sitt femte år, nu med fokus på att kartlägga björnpredation även under sommaren. Inom Idre sameby har man i år 16 björnar som är märkta med GPS och man följer dessa björnars rörelser. När en björn stannat till på ett ställe mer än 15 minuter så åker man dit och undersöker vad den hade för sig där. Hittar man färska kvarlevor från en ren så dokumenteras detta noggrant.
Stora skador – 50 kalvar dödade
Hittills i år har de inom projektet funnit och dokumenterat rester från runt 50 kalvar, detta enbart från de 16 björnar man har lyckats märka.
– Samtidigt som det kan kännas tungt så är det ju ändå bra att hitta de här renarna som björnen tar. Björnen gör väldigt stora skador och det är viktigt att få dokumentera det, säger Peter Andersson.
”Viktigt att få det på pränt”
Hoppet är nu att resultatet av forskningsprojektet ska leda till diskussioner och en revidering av den rovdjurspolitik som i dag bedrivs inom renskötselområdet.
– Det som är bra är ju att man ändå får medel för att forska på det här. Den här kunskapen som vi som har renar och lever med björnar har, vi vet vilken skada den gör. Vi vet att björnen tar renkalvar under sommaren.
Han fortsätter:
– Men det är få som lyssnar på om du inte har det dokumenterat, du ska ha det på pränt och gärna genom forskningen för att det ska ha betydelse. Så med det här så hoppas vi ju att det är fler som ska höra oss, säger Peter Andersson, ordförande i Idre sameby.