Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renskötaren Anja Fjellgren Walkepää har blandade känslor inför skogsöverenskommelsen. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Renskötare upplever både glädje och oro över skogsavtalet

Publicerad

Förra veckan meddelade Naturvårdsverket och Sveaskog att 100 000 hektar fjällnaturskog nu skyddas från avverkning genom en överrenkommelse.

– Jättebra, verkligen, men samtidigt blir jag nervös och funderar var det kommer att avverkas mer skog nu, säger renskötaren Anja Fjellgren Walkepää.

Överenskommelsen är ett långsiktigt skydd av fjällnära skog i de fyra nordligaste länen i Sverige. Det är gamla fjällskogar som är unika i Europa, skogar som aldrig avverkats och som har stor biologisk mångfald. Så småningom är tanken att områdena ska bli naturreservat.

Renskötaren Anja Fjellgren Walkeapää i Mittådalen tycker att det är jättebra att dessa områden bevaras men är samtidigt kritisk.

– Jag tycker att de tar en genväg här genom att bevara skogar i fjällregioner istället för att bevara skogar i områden där vi tex har renar på vinterbete, där skogarna är mycket mer brukade, säger Anja Fjellgren Walkeapää.

En omstart

Sveaskog har tidigare fått kritik från rennäringen och SSR, bland annat efter deras pressmeddelande i januari där det framkom att bolaget minskar sina avverkningar som en följd av att dialogen med samebyarna inte fungerar. Sveaskogs vd Erik Brandsma ser det här som en omstart i den diskussionen.

– I våra samplaneringsprocesser med samebyarna har vi kommit fram till att vi behöver minska våra volymer och fortsättningsvis diskutera hur vi ska bruka skogarna tillsammans med renskötseln framöver, säger Erik Brandsma.

”Oro finns”

Anja Fjellgren Walkeapää menar att skogsbolagen har dålig koll på renskötseln generellt. Hon menar att skogsbolagen inte vet vilken skog som renarna behöver och nu är hon orolig att överenskommelsen kan komma att användas emot rennäringen när bolagen vill in och avverka ett område.

Överenskommelsen innebär inte heller något större volymbortfall när det gäller virke eftersom 75% av de 100 000 hektaren redan var avsatta på grund av höga naturvärden.

Ett varierat skogsbruk

– Vi vill ha ett varierat skogsbruk där vi kan bruka våra skogar med naturvärden i olika grader. Att vi även i de skogar där det finns relativt höga naturvärden kan ha ett mycket mindre intensivt skogsbruk, som också kan gynna andra intressen som rennäringen, säger Erik Brandsma.

– Jag förväntar mig att Sveaskog gör slag i saken och visar att när man pratar om ett varierat skogsbruk att man faktiskt också är öppen för de hyggesfria metoderna och kontinutetskogar. Att det inte bara finns två lägen, är att bevara eller att kalavverka, säger Anja Fjellgren Walkeapää.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.