Allt svårare att hålla kontakt med samerna i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt svårare att bedriva samarbetsprojekt med samer på Kolahalvön. Kriget i Ukraina här gjort att nästan allt samarbete har tvärstannat. Och Samerådet, samernas gränsöverskridande samarbetsorgan, kämpar för att över huvud taget kunna hålla kontakten med dem på Kolahalvön.

– All verksamhet är oklar, säger Åsa Larsson Blind, vicepresident i Samerådet, i säsongspremiären av 15 minuter från Sápmi.

Arktiskt Råd bestående av åtta länder runt Arktis inklusive Ryssland, har pausat sin verksamhet på obestämd tid. Samtliga länder utöver Ryssland fördömer kriget och det gick inte längre att fortsätta verksamheten.

Kriget och sanktionerna påverkar även de projekt som ligger långt ifrån både kriget och den politiska makten i Kreml. Organisationen World reindeer herders skulle ha sin sjunde kongress i Chanty-Mansijsk i Ryssland i början av mars. De samlar alla världens renskötande folk. Men på grund av kriget i Ukraina kunde inte deltagare från länderna utanför Ryssland ta sig till kongressen.

Påverkade av kriget

Barentssekretariatet, som främjar norsk-ryska samarbetsprojekt i regionen, har försökt fortsätta arbeta med sina projekt men även de är högst påverkade av kriget.

Jonas S. Karlsbakk, kommunikationschef vid Barentssekretariatet förklarar i ett mejl att det allra mesta av deras aktivitet är fryst. De har klara regler över att de inte kan samarbeta med några myndighetsrelaterade organ varken på lokal, regional eller nationell nivå. Dessutom gör restriktionerna på pengaöverföringar att det är nästintill omöjligt att genomföra projekt i samarbete med ryssarna.

Oro över samarbetet

Åsa Larsson Blind är vicepresident i Samerådet, Hon är i dag väldigt bekymrad över samernas situation på Kolahalvön. En situation som de inte heller längre kan vara med och påverka.

– Det är en väldigt bekymmersam situation, dels den säkerhetsmässiga situationen för enskilda personer men även generellt när man ser de sanktioner världen tar till för att komma åt och påverka Ryssland.

Samerådet har projekt även på rysk sida men de projekten går inte längre att genomgöra.

– Vi har verksamhet på Kolahalvön, vi har en anställd på sekretariatet i Murmansk och vi har också pågående projekt, säger hon.

Och efter att arktiskt råd lade ner verksamheten så blev det ännu svårare.

– Vi har anställda på Samerådet som direkt jobbar mot Arktiskt råd, och mot projekt inom Arktiskt råd som har verksamhet på rysk sida, och all den verksamheten är ju oklar, säger Åsa Larsson Blind.

Mer om det här i säsongspremiären av 15 min från Sápmi, SVT2, lördag 16.05 och på SVT Play från lördag 02.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.