Storsatsning på Sámi Grand Prix – nu kan du rösta från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sámi Grand Prix som avgörs på påskafton är hela Sápmis motsvarighet till melodifestivalen. Nytt för i år är att jojk- och musiktävlingen som arrangeras i Kautokeino nu går att följa här på SVT Sápmi och på  SVT Play på lördag. Och hela Sverige, ja hela världen kan vara med och rösta.

Från svenska sidan av Sápmi är det fyra bidrag – Mirja Palo och Natalie Carrion tävlar i sångfinalen och Jörgen Stenberg och Sara Elvira Kuhmunen deltar i jojktävlingen. Det kommer alltså att röstas fram två olika vinnare eftersom det finns två helt olika kategorier. Det utlovas stor variation.

– Vi lovar bjuda på riktig show, säger projketledaren Ravna Nystad som är på plats och i förberedelserna. Arenan tar 650 sittande gäster men den som vill kan följa tävlingen på SVT Play från Sverige den kvällen. Den enda förberedelsen är att man skapar ett användarkonto på NRK.no för att kunna rösta.

Sång endast på samiska

– De svenska bidragen är starka och väldigt olika, säger Ravna Nystad som poängterar att det samiska språket är mycket viktigt i sammanhanget.

Man kan delta i tävlingen utan att ha språket som modersmål och det ställs inget krav på etnicitet men i sångklassen är det samiska som gäller.

Programmet presenteras av Alexandra Rotan och Fred Buljo och direktsänds utan översättningstext i SVT Play lördag den 16 april.

Sámi Grand Prix har arrangerats varje år sedan 1990.

Hör projektledaren Ravna Nyland om SGP, Sámi Grand Prix 2022.

Sámi Grand Prix

Sámi Grand Prix har arrangerats sedan 1990 och brukar beskrivas som den samiska Melodifestivalen. Bland de mer kända vinnarna genom åren finns bland annat Sofia Jannok som har haft en framgångsrik karriär efter vinsterna 2001 och 2003. Tävlingen sänds från Kautokeino i norra Norge. Den går att se direkt här på SVT Sápmi klockan 19.50 på lördag kväll. Du kan även se sändningen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.