hotellet där julkalendern utspelas och skådespelarna Anna Åsdell och Ollse Sarri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julkalendern ”Snödrömmar” utspelas på ett hotell på en skidort. Men det här året kommer det av någon anledning ingen snö, avslöjar skådespelarna Anna Åsdell och Olle Sarri. Foto: SVT

Årets julkalender ”Snödrömmar” – så blir den

Uppdaterad
Publicerad

När sommaren går in i sin slutfas presenterades på torsdagen årets julkalender, som för första gången utspelas i en samisk familj.

– Det måste vara jätteroligt för samiska barn att få känna igen sig och få se sin verklighet, säger skådespelaren Anna Åsdell.

Hon spelar Maggan, som är mamma till flickorna Ristin och Áila i julkalendern som heter ”Snödrömmar”.

– Det här året kommer det ingen snö, och de driver ett hotell på en stor skidort så det är ett stort problem att försöka lösa, säger Anna Åsdell.

Olle Sarri spelar Sören, som är en storstadsbo som kommer till hotellet.

– Han söker sina rötter och är en mycket naiv och kärvänlig typ, säger han.

”Jätteroligt känna igen sig”

För första gången utspelar sig julkalendern i en samisk familj. Anna Åsdell tror att det kommer att uppskattas av samiska barn som ser den.

– Jag tänker att det är jätteroligt att få känna igen sig och få se sin verklighet och få se den på julkalendern, som är en så stor grej.

Hon beskriver det som en modern samisk familj där samer omedelbart kommer att känna igen sig.

– Sedan kan jag inte säga om andra kommer att se det samiska direkt eller allteftersom, säger hon.

Varit svårt att undvika snö

”Snödrömmar” har sedan förra hösten spelats in på olika orter i norra Sverige, och ett av de största problemen har varit att undvika snö på bilderna.

Olle Sarri är nöjd med hur man lyckats kombinera äventyr, spänning och humor, något som inte alltid är så lätt.

Julkalendern är ett program med en stor och ibland krävande publik. Men varken Olle Sarri eller Anna Åsdell har förbett sig så mycket på reaktionerna.

– Jag tror det kommer att bli mycket reaktioner hemma över vad det egentligen handlar om. Jag tror det kommer att bli mycket snack, säger Sarri kryptiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.