Foto: Annika Byrde

Sameby överklagade – får inte rätt av domstolen

Publicerad

Den planerade vindkraftparken vid Verkanliden har beviljats tid till 2030 att få igång verksamheten.

Beslutet överklagades av Vapstens sameby men den avslås nu av mark- och miljödomstolen.

2017 beviljades Fred. Olsen Renewables AB tillstånd att uppföra och driva en vindkraftsanläggning med 27 vindkraftverk med en högsta totalhöjd om 210 meter vid Verkanliden i Storumans kommun.

Bolaget fick fram till den september 2025 på sig att få i gång verksamheten. Därefter valde man att ansöka om förlängd igångsättningstid vilket tidigare i år godkändes till den 17 september 2030 att starta sin verksamhet.

Vapstens sameby valde att överklaga beslutet som menar att grundtillståndet inte tar hänsyn till de kumulativa effekterna av alla intrång som gjorts i samebyn och som gör det svårt att bedriva renskötsel i den nu aktuella betestrakten.

Men Mark- och miljödomstolen avslår överklagan, rapporterar Västerbottens-Kuriren. De anser bland annat att vindkraftsbolaget har redovisat tillräckliga skäl för dröjsmålet och att bolaget inte kunnat råda över detta själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.