Renar från Grans sameby vandrar längs Vindelälven på väg till sommarbetet ovanför Ammarnäs. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Samebyar samarbetar med SMHI för att klimatanpassa renskötseln

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna väntas slå ännu hårdare mot renskötseln i framtiden.

För att möta hotet pågår nu ett samarbetsprojekts med bland annat samebyar och SMHI.

– Vi har nu kunskapen och kan ta hänsyn till den i våra framtida planer, säger Anna-Marja Kaddik i Grans Sameby, i ett pressmeddelande.

SVT Sápmi har ett flertal gånger skildrat hur klimatförändringarna slår mot renskötseln. Och utmaningarna väntas bli ännu större i framtiden i takt med att den globala uppvärmningen fortsätter.

Utöver svårigheter med betet, som de senaste vintrarna blivit en allt större utmaning för samebyarna, så väntas den ökade medeltemperaturen bland annat även kunna påverka renmärkningen. Det kommer, enligt SMHI, sannolikt vara så varmt sommartid att tidpunkten för renmärkningen kan behöva flyttas.

”Vi har kunskapen nu”

För att möta utmaningarna har samebyarna, Sametinget, länsstyrelser, Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och SMHI ett gemensamt projekt. Där ska de tillsammans genomföra klimat- och sårbarhetsanalyser för att se hur arbetet kan behöva läggas om.

– Vi har inte identifierat lösningar på alla utmaningar som det förändrade klimatet innebär, men vi har nu kunskapen och kan ta hänsyn till den i våra framtida planer, säger Anna-Marja Kaddik i Grans Sameby, i ett pressmeddelande.

”En pågående process”

Genom projektet har mycket av det som redan varit känt genom traditionell kunskap nu verifierats, konstaterar SMHI. Förhoppningen är att projektet ska vara en del i att minska det förändrade klimatets påverkan på näringen.

– Vi har lärt oss hur vi kan prioritera åtgärder och planera för framtiden, och vi vet att detta arbete är en pågående process, säger Marja Skum i Grans Sameby, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.