Samebyordföranden: Sverige står inför ett vägval

Uppdaterad
Publicerad

I lördagens 15 minuter från Sápmi kartlägger vi vindkraftsutbyggnaden i svenska Sápmi, och pratar dessutom klimat med valfokus.

Står Sverige inför ett vägval? Det behövs el men hur många fler vindkraftverk och gruvor tål renbetesmarkerna?

Europas största landbaserade vindkraftspark byggs utanför Piteå. 350 snurror är byggda i Markbygden och det återstår lika många fler.

– Det första vi konstaterade när de hade byggt 36 verk är att ingreppet i naturen är så oändligt mycket större än vad vi kunde föreställa oss i förväg. Det funkar inte att bedriva den renskötsel som vi gjorde innan, berättar Östra Kikkejaures ordförande Johan Lundgren.

Samebyn tycker att de har en bra dialog med vindkraftsbolaget som bygger parken. Företaget Svevind kommer inte bygga lika många som de får göra, då dagens vindkraftverk är mer effektiva än tidigare.  Och efter ett regeringsbeslut om att tillåta parken har samebyn och bolaget ett avtal.

– Vi har en bra dialog och med avtalet har vi säkerställt att vi kan bedriva renskötsel, att vi har kompensationsåtgärder som gör det möjligt att fortsätta med vår verksamhet. Vi kan klara dåligt bete i början av året.

De sammanlagda effekterna som är problemet

Samebyordföranden menar att problemet ofta inte utgörs av ett enskilt intrång, utan att det handlar om de sammanlagda effekterna av flera olika intrång.

– Då vi ska förhandla med varje enskild exploatör om varje enskilt intrång så ser det så litet ut på kartan, och aktören säger ”det här lilla området kan ju inte göra något, ni kan ju vara någon annanstans.”  Men när man lägger ihop pusslet med allt som påverkar oss,  så kan ett litet ingrepp göra det omöjligt för oss att bedriva renskötsel, säger Johan Lundgren.

Johan Lundgren skulle vilja se att staten tar ett helhetsgrepp på hela renskötselområdet, med hjälp av bland andra Svenska Samernas Riksförbund och Sametinget.  

– Vad ska vi vara beredd att tåla och vad är möjligt? Man måste man göra ett vägval. Ska vi exploatera hela Norrland för att klara den gröna omställningen?

”Hit kan det inte komma fler”

I de fyra nordligaste länen finns drygt 2000 av Sveriges 4700 vindkraftverk.

Västernorrland är det län med flest vindkraftverk, drygt 600 uppförda snurror.

Marianne Gråiks sameby Jijnjevaerie har ca tio större vindkraftsparker på samebyns renbetesmarker i Jämtland/Västernorrland.

– Jag tänker att det måste menas södra Sverige när det talas om utbyggnad, för hit kan det inte komma mer. 

Behövs inte en grön omställning för klimatet? 

– Det är inte grönt när man förvandlar frisk natur till grusplaner. Jag vill se en utveckling mot att vi lever mer sparsamt för just nu är det en populistisk grön omställning, att människor ska få konsumera precis som man alltid har gjort men med en grön touch.   

Om grön el och renbetesmarker i lördagens 15 minuter från Sápmi .

Johan Lundgren är aktiv inom socialdemokraterna i Arvidsjaur, men uttalar sig som ordförande för Östra Kikkejaure sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.