renskötaren  Inga Biret Márjá Triumf med fjället i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lika villkor oavsett kön är temat för veckans ”15 minuter från Sápmi”, där renskötaren Inga Biret Márjá Triumf vittnar om dålig jämställdhet i rennäringen. Foto: SVT

Dålig jämställdhet i rennäringen: ”Könet kvittar för renen”

Uppdaterad
Publicerad

Om en man gör fel slätas det ofta över – men samiska kvinnor inom renskötseln döms betydligt hårdare. Det vittnar kvinnor om i veckans ”15 minuter från Sápmi”.

– Om det hade varit en ung kvinna hade man sagt: ”Det är för att du är flicka”, säger renskötaren Inga Biret Márjá Triumf i programmet.

Temat är lika villkor oavsett kön i det samiska samhället, och en fråga som ställs är: ”Hur jämställt är Sápmi egentligen?” 

Och det finns flera saker att arbeta med, säger Inga Biret Márjá Triumf, renskötarte från Kautokeino på norska sidan. 

”Könet kvittar för renen” 

– Man måste göra mer som kvinna för att visa att man klarar av arbetet än vad unga män behöver göra. Jag har upplevt att om en ung man är i skogen och gör något fel, säger man bara ”ja, kom ihåg att inte göra så nästa gång”. Om en ung kvinna för fel, säger man direkt: ”Det är för att du är kvinna,” säger  Inga Biret Márjá Triumf.

Enligt henne finns det många unga kvinnor som vill satsa på renskötsel men som inte vågar, eftersom kvinnor inte ges samma plats som männen.

– En röst i huvudet säger ”du är kvinna, du hör inte hit”. Men så länge man kan arbetet med renarna, kvittar det för renen om du är kvinna eller man, säger Inga Biret Márjá Triumf.

”Mens är ingen sjukdom”

Även i övriga delar av Sápmi ligger jämställdhetsarbetet efter jämfört med i storsamhället, menar forskaren Rauna Kuokkanen.

Det kristendomens intåg i Sápmi har det blivit pinsamt att prata om kvinnokroppen och kvinnors hälsa, enligt henne. Och det lever kvar än i dag.

– Ett exempel är menstruation. På samiska har vi ordet mánnodávda, månadssjuka. Men det är ju inte en sjukdom, utan en naturlig process.

Missa inte ”15 minuter från Sápmi” som sänds lördag klockan 16:05 i SVT2. Eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.