Samerådets representant: ”Mer respekt för mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna fortsätter i Egypten. Ett rekordstort antal urfolksrepresentanter är på plats. Frågorna om finansiering, bland annat av anpassningar och av klimatrelaterade skador och förluster är fortsatt svåra frågor att lösa.

Många delegater är beredda på utdragna förhandlingar på fredag, som är sista mötesdagen enligt schemat. Som vanligt kan dock förhandlingarna dra ut på tiden med många timmar.

Det samlade urfolksforumet jobbar för att mänskliga rättigheter ska vara en självklar aspekt i klimatarbetet.

– Jag vill se robusta regelverk och mål där miljömässig integritet och respekt inför mänskliga rättigheter kommer på plats men jag vågar inte riktigt hoppas, säger Samerådets Susanna Israelsson, och fortsätter:

– Vi står inför en situation när vi inte klarar Parisavtalets mål och det kommer rapporter om att utsläppen ökar. Så vi behöver mycket högre ambitioner och politiskt ledarskap för att klara detta.

”Rekordstort urfolksdeltagande”

250 urfolksrepresentanter är eller har varit på plats under klimatförhandlingarna i Egypten. Bland annat har man genom Urfolksplattformen arrangerat rundabords-samtal med ungdomar för att nå ut till de som förhandlar och beslutar på mötet.

– Det är rekordstort deltagande. Det känns viktigt och är bra för arbetet, säger Susanna Israelsson.

Vill se finansierad klimatanpassning för alla urfolk

En stor fråga för urfolken och de fattigare länderna handlar om att få finansiering till klimatanpassning och ersättning för klimatrelaterade skador.

För de arktiska representanterna handlar det om att få till finansiering till anpassning och skador även för de urfolk som lever i rika länder och som i nuläget inte räknas in när man diskuterar finansiering.

Under onsdagen ska ministrarna ta över förhandlingarna från tjänstemännen. Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie sa på en presskonferens i måndags att frågan om ersättning för skador fortsatt är en stötesten.

– Det handlar om hur det globala samfundet ska finansiera till exempel händelser som översvämningarna i Pakistan nyligen. Många utvecklingsländer har framfört önskan om en fond. Från EU:s sida ser vi hellre att vi använder existerande kanaler. Vi upplever dock att det finns en viss rörelse i diskussionerna.

Hör Susanna Israelsson om läget på klimattoppmötet i klippet ovan.

Urfolksplattformen

Samerådet har just nu den arktiska platsen i den så kallade Urfolksplattformen, plattformen för urfolk och lokala samhällen. I arbetsgruppen för plattformen sitter lika många representanter för urfolken som för staterna. Den jobbar just nu efter en flerårig implementeringssplan.

Plattformen sjösattes för några år sedan på klimattoppmötet i Polen, men redan i Paris 2015 skrevs den in i avtalet.

Fungerar urfolksplattformen som tänkt, att lyfta frågor som är viktiga för urfolken till förhandlingarna?

– Det är en bra plattform. Det är många som är intresserade att komma på eventen som har arrangerats av plattformen, många representanter från staterna kommer och lyssnar. Men det finns så klart alltid saker att jobba på, säger Samerådets Susanna Israelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.