När Yle Sápmi träffar honom befinner sig Roman Jakolev i Kautokeino där han studerar nordsamiska.
Han har gjort sig känd för sitt arbete med att återuppväcka kildinsamiska, en av dialekterna som talas på Kolahalvön. Men det är inte det han intervjuas om nu.
Som same från Ryssland känner han flera samer som har dött i kriget. Hur många de är vågar han inte säga.
– Men det konstigaste är att det finns samer på bägge sidor i Ukrainakriget. Hur kan det ens bli så? Samer är inte så många och i den här konflikten kan man döda varandra, säger han och jämför med fortsättningskriget på 1940-talet, där finska samer krigade mot ryska samer på Kolahalvön.
Tror på propagandan
Jakovlev berättar att hans mamma tittar tv från morgon till kväll. De flesta samer i Ryssland verkar enligt honom på allvar tro på den ryska propagandan.
– Mors största fiender är Ukraina och USA. I början trodde hon inte på det jag berättade för henne om Rysslands anfall mot Ukraina, nu tror hon inte på något som jag berättar, säger han.
Roman Jakovlev väger sina ord under intervjun och berättar om när en representant för trygghetsmyndigheten ringde honom.
– Han räknade upp hela min historia och berömde mig väldigt mycket, han hotade mig inte alls men berömde mig för min sameaktivism. Det var obehagligt.
Avbrutet samarbete
I början av kriget meddelade RAIPON – Rysslands största urfolksorganisation – att man stöder den ryska invasionen. Då bröts alla kontakter mellan de samiska organisationerna i Norden och samerna i Ryssland.
– Att alla kontakter bröts har inte hjälpt någon. Fram till förra året hade vi kontakter med de nordiska länderna, både med skolor och vi gjorde kulturvandringar. Sådant som vi jobbat för i tiotals år, säger Jakovlev.
Enligt Aslat Holmberg, Samerådets president, var man tvingad till att bryta samarbetet eftersom Nordiska ministerrådet meddelade att finansieringen skulle dras in om samarbetet fortsatte.
Läs intervjun på nordsamiska
Här kan du läsa hela intervjun på nordsamiska på Yle Sápmis sajt.