Programmet Korrespondenterna lyfte maasai-folkets kamp om markerna 2018. Foto: SVT

Sametingen i gemensamt utrop mot fördrivning av massajer

Publicerad

Sametingen i Sverige, Norge och Finland har skrivit ett gemensamt uttalande och kräver bland annat att fördrivningarna stoppas och att myndigheterna ska följa maasai-folkets rättigheter till sina traditionella marker.

Kravet har skickat till Tanzanias ambassad i Sverige.

I Tanzania hotar myndigheterna att fördriva massajerna från sina traditionella marker i Loliondo för att ge utrymme för turism och jakt.

Sametingen har under ett möte med FN:s expertmekanism för urfolksrättigheter, EMRIP, i Geneve i början av juli diskuterat frågan.

– Det här är ju fruktansvärt, att man fördriver ett folk för andras nöjen”, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Långvarig konflikt

Sametingen, genom Samiskt parlamentariskt råd, har även tidigare skrivit till ambassaden att man står i solidaritet med maasai-folket och vill sätta press på Tanzanias regering.

Det har varit en kamp om markerna i närheten av Serengeti i Tanzania i många år, där urfolket många gånger trängs bort från markerna för att man från statens sida vill satsa mer på jakt och turism.

Hör Håkan Jonsson i intervju med Sameradion om kravet från sametingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.