Sametinget inte på plats på klimattoppmötet: ”Har inte de personella resurserna”

Uppdaterad
Publicerad

Världsledarna samlas i Sharm el-Sheikh för att försöka lösa klimatkrisen. Samerådet och Sametingen från Norge och Finland är där. Sametinget i Sverige har dock valt att inte åka på klimattoppmötet i år.

Urfolksrepresentanter har redan förra veckan samlats i Egypten för att förbereda det man vill lyfta på Cop-mötet. Svenska sametinget är inte på plats.

– Den främsta orsaken är att vi inte har de resurser som behövs, inte bara ekonomiska utan också personella resurser. Det är jag naturligtvis jätteledsen över, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Det är ett möte som ni vet om kommer, hade ni inte kunnat planera det i tid?

– Det är väldigt många internationella möten. Vi har valt att prioritera mötet om konventionen för biologisk mångfald i Montreal, säger Jonsson.

Urfolken på plats lyfter traditionell kunskap

Cop 27 pågår i två veckor. Urfolksplattformen, plattformen för urfolk och lokalsamhällen, har under måndagen hållit en aktivitet för kunskapsbärare, och lyft traditionell samisk kunskap som en del i klimatarbetet. Fyra aktiviteter till ska hållas, med målet att lyfta viktiga urfolksfrågor i klimatförhandlingarna.

Samerådet tar över efter inuiterna som Arktis representant i utvecklingsarbetet av urfolksplattformen.

”Bra att finska sametinget är här”

Sametingen har inom Samiskt parlamentariskt råd gjort en deal om att dela den politiska representationen på de internationella mötena. Jon Petter Gintal är norska Sametingets representant på Cop 27. Han tycker tjänstemännens arbete i de nordiska ländernas delegationer är viktig.

– Då får vi insyn i vad som händer. Det är bra att finska sametinget är här, så vi får en inblick i EU-delegationen. Då EU är en stor aktör i klimatförhandlingarna. Det handlar också om kontakter och om att hålla kontinuiteten, säger Jon Petter Gintal, för Sametinget i Norge.

För finska sametinget kommer Lars Anders Baer vara på plats på mötet.

Håkan Jonsson betonar att de har kontakt med den svenska delegationen på plats.

Det har kommit många alarmerande rapporter om klimatet inför det här mötet, känner du att ni prioriterat rätt?

– Ja det tycker jag. Konventionen om biologisk mångfald nu i december är jätteviktig, och handlar mycket om urfolkens traditionella kunskap. Klimatmötet i Sharm el-Sheikh är också jätteviktigt, men samtidigt verkar det som att klimatmålen kommer bli lite åsidosatta av Ukrainakriget och av det faktum att mötet hålls i Egypten.

Hör Håkan Jonsson om prioriteringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet