Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Sametinget kortar ner plenum från tre till två dagar

Uppdaterad
Publicerad

I november är årets sista plenum i Gällivare.

Men det blir inte som vanligt utan det kortas nu ner från tre till två dagar.

Anledningen är Sametingets ekonomiska situation som blir allt värre.

I mitten av november är det dags för årets tredje och sista plenum som denna gång hålls i Gällivare.

Men plenum som vanligtvis brukar vara tre dagar kortas nu ner till endast två dagar. Anledningen är Sametingets ekonomiska situation där man behöver spara pengar.

– För att försöka hålla nere kostnaderna har vi från styrelsens sida uppmanat presidiet att korta ner plenum om det går. Plenum som var i Stockholm i maj var väldigt bra men det blev väldigt kostsamt så därför har vi varit tvungna att tillskjuta extra medel till plenum i Gällivare, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna till Sameradion.

Oppositionspolitikern Nils Johan Labba från Guovssonásti är inte nöjd med beslutet då vissa punkter kanske uteblir och att debattiden minskar.

– Kärnfrågan sitter ju i att jag som folkvald politiker ska ha rätten att lyfta mina frågor och möta mina meningsmotståndare och den möjligheten minskar nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.