• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Det blir landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som bestämmer om Sametingets ska få mer tid att fundera över samebyarnas organisation. Foto: Regeringen och SVT

Sametinget vill tänka ytterligare ett halvår om samebyarna

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget vill få uppskov i nära ett halvår med att redovisa sitt förslag till samebyarnas nya organisation.  

– Vi har sökt anstånd till den 27 november, säger tillförordnade kanslichefen Lars-Ove Sjajn. 

Det var vid Sametingets plenum i Arvidsjaur i slutet av maj, som beslut skulle ha fattats om samebyarnas interna organisering.  

Styrelsen hade ett förslag på bordet, som skulle göra det möjligt för alla samer att bli medlemmar i en sameby. Men det landade till slut i en återremiss, som innebär att Sametinget inte kan presentera sitt svar till regeringen i tid till den 31 augusti. 

Därför fick tjänstemännen i uppdrag att ansöka om dispens. 

Minister beslutar

På landsbygds- och infrastrukturdepartementet bekräftar handläggaren Bilge Tekin-Befrits att ansökan har registrerats. 

– Beslutet kommer att fattas på politisk nivå. Ansvarigt statsråd är landsbygdsminister Peter Kullgren. Jag kan inte säga när. Handlingen har precis kommit in, säger hon. 

Hoppas trots allt

Sametinget vill alltså få fram till december på sig att fundera. Samtidigt hoppas styrelseordförande Håkan Jonsson att man trots allt ska hitta en lösning, så att ett beslut om yttrande kan tas vid ett extra plenum i sommar. 

– Den 20–21 juni har vi styrelsemöte och kommer att diskutera frågan, sa han till SVT Sápmi i förra veckan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.