Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ju mindre medel vi behöver använda till katastrofstöd, desto mer kan vi stödja samebyarna i olika projekt, säger Jan Rannerud, ordförande Sametingets rennäringsnämnd. Foto: Anne-Marit Päiviö, Sameradion.

Sametingets rennäringsnämnd: ”Våra händer är tämligen bakbundna”

Uppdaterad
Publicerad

Ruvhten sijte riktar kritik mot Sametinget eftersom de inte tycker att myndigheten gjort tillräckligt i samebyns renbeteskonflikt med Norska staten.

Ruvhten sijtes ordförande Marcus Rensberg är inte nöjd med Sametingets agerande i den renbeteskonflikt som samebyn nu befinner sig i.

– Jag tycker att de varit ganska tama än så länge, de skulle kunna agera mycket mer i det här, säger Rensberg till Sameradion.

Ruvhten sijte har i dagsläget ungefär hälften av sin renhjord betandes på norska sidan av gränsen. Anledningen till det uppger samebyn är brist på betesmarker. Norska staten menar att samebyn bryter mot norsk lag och förutom böter så hotar de att driva ut renarna med helikopter. Sametinget menar att de har svårt att påverka situationen.

-  Våra händer är tämligen bakbundna när det gäller konventionsbete i och med att Norge nu stoppar konventionsbete, säger Jan Rannerud, ordförande för Sametingets rennäringsnämnd.

”Det är helt tyst, helt dött”

Sametingets rennäringsnämnd kommer att i första hand ta kontakt med departementet för att höra vad de kan göra.

– Det är den vägen vi måste gå från Sametingets sida, säger Jan Rannerud.

Rennäringsnämnden sitter i regeringens förhandlingsgrupp vars uppgift är att jobba med den svensk-norska renbeteskonventionen som rör gränsöverskridande renbete, men enligt Rannerud har det varit tyst från gruppen i över två år.

– Det är helt tyst, helt dött. Det är låst på hög nivå, säger Rannerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.