Det var ifjol som Kin museum för samtidskonst i Giron/Kiruna startade evenemanget konstfest. Ett av festens startskott var slöjdaren Katarina Spik Skums installation Eallinlanjat – Livsrum.
– Jag var less på att köpa färdigproducerade samiska produkter till hemmet. Istället ville jag lyfta mitt eget lulesamiska ursprung och de material som man använder inom slöjden, säger Katarina Spik Skum.
Föremålen i hennes installation har redan visats upp på bokmässan i Göteborg i höstas där de var en del av bokmässans samiska monter. Nu har de köpts in av Kin museum.
Inspirationen till alstrena har hon hämtat från sitt masterarbete med temat heminredning.
– Jag ville undersöka hur man kan göra heminredning med slöjd som utgångspunkt, så man kan säga att det här är en fortsättning av det.
Andra gången gillt för konstfesten
Det är andra gången Kin arrangerar konstfesten som startade i torsdags och varar ända till söndag.
– Efter några av utmaningar på museet så ville vi visa att nu är vi på banan igen. Så vi öppnade flera utställningar samtidigt som vi hade ett par dagar med presentationer, diskussioner med konstnärer, kritiker och andra kulturarbetare från olika håll, och i år försöker vi upprepa det fast i ny tappning, säger Maria Lind, chef för museet.
Från Brasilien till Kiruna – känner en stark tillhörighet
Ända från Brasilien hade urfolkskonstnären och aktivisten Glicéria Tupinambá kommit för att visa upp sin mantel gjord av över 4 000 fjädrar. Manteln är hennes sätt att återuppliva en tradition som varit glömd sedan länge bland hennes folk.
Och att komma till Kiruna var inget som kändes främmande för Tupinambá.
– Jag välkomnades här i synnerhet av det här landets andar, av fåglarna. Jag känner en stark tillhörighet hit och ett starkt sammanhang, säger Glicéria Tupinambá.