Kerstin Calissendorff, avgående ordförande för Sanningskommissionen för det samiska folket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson om Kerstin Calissendorffs (bilden) avgång som ordförande för Sanningskommissionen för det samiska folket. Foto: Josefine Holgersson/SVT Sápmi

Sanningskommissionens ordförande avgår

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Calissendorff har bett om att få sluta i förtid som ordförande i Sanningskommissionen för det samiska folket. Det bekräftar kulturdepartementet för SVT Sápmi.

Sanningskommissionen ska kartlägga statens politik gentemot samerna i ett historiskt perspektiv. Den tillsattes av regeringen som sedan i samarbete med Sametinget har utsett ledamöterna.

”Har haft en dialog”

Men arbetet har bara hunnit påbörjas innan ordföranden Kerstin Calissendorff nu avgår. Enligt uppgifter till SVT Sápmi ska ledamöterna ha fått beskedet i början av sommaren.

– Vi har varit medvetna om att hon vill sluta och har haft en dialog under våren med Kerstin, säger Anders Rönmark på Kulturdepartementet.

Enligt Rönnmark har Calissendorff hänvisat till att uppdraget har tagit för mycket tid.

– Hon har inte framfört någon kritik mot uppdraget, säger han.

Calissendorff fick uppdraget i april 2022 och har jobbat ungefär halvtid med det. Enligt Sameminister Parisa Lilljestrand är arbetet redan igång med att hitta en ersättare.

”Det här är en prioriterad fråga för regeringen”, skriver hon i en mejlkommentar till SVT Sápmi.

Flera tunga avhopp

– Det är synd att hon slutar, hon har gjort ett bra jobb, säger juristen Eivind Torp, en av ledamöterna i kommittén.

Ledamoten Marie B Hagsgård hoppas att regeringen snabbt ska hitta en ersättare.

– Det är naturligtvis beklagligt när medlemmar avgår. Men det viktiga nu är att snabbt hitta ersättare som är engagerade och vill slutföra det här viktiga arbetet. Okunskapen gällande orätter mot samerna är fortfarande utbredd, och att bekämpa den är ett enormt viktigt arbete vi inom kommissionen bedriver, säger hon.

Sanningskommissionen har, sedan ledamöterna tillkännagavs i november 2022, drabbats av flera tunga avhopp. Både Britta Marakatt-Labba och Mikael Svonni hoppade av i ett tidigt skede. Båda angav då personliga skäl till avhoppen.

Samtalsträff med samiska sanningskommissionen i Arvidsjaur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtalsträff med samiska sanningskommissionen i Arvidsjaur. Foto: Stefan Karlsson

Det här är Sanningskommissionen

Sanningskommissionen för det samiska folket ska kartlägga och granska statens förda politik gentemot samerna i ett historisk perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket.

Redan år 2012 inlämnades en motion till Sametinget om att inrätta en sanningskommission. Närmare 10 år senare beslutade den dåvarande regeringen att tillsätta den.

Kommissionens uppdrag ska slutredovisas senast den 1 december 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.