Författaren Lisa Röstlund och renskötaren Jörgen Stenberg äntrade scenen för att lyfta skogen på litteraturfestival.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Lisa Röstlund och renskötaren Jörgen Stenberg ser båda vikten av att lyfta skogen och dess värde på en litteraturfestival. Foto: SVT/Josefine Holgersson

Lyfter skogen på litteraturscenen: ”Generellt sett är jag bitter i de här frågorna”

Publicerad

Skogen som resurs för industrin, friluftslivet, för biologin och klimatet. Det diskuterades på litteraturfestivalen i Umeå under fredagen.

– Man känner att det finns ett engagemang hos folk, och det är det som leder till förändring, säger Jörgen Stenberg, renskötare och kulturpersonlighet.

Po Tidholm ledde ett samtal mellan Jörgen Stenberg och Lisa Röstlund på Littfest i Umeå. Stenberg talade utifrån sitt perspektiv som renskötare i en skogssameby. Lisa Röstlund är journalist på DN och talade utifrån den granskning av skogsindustrin som hon gjort. Hennes bok ”Skogslandet” kom ut förra året och har väckt stor uppmärksamhet.

– Det är sådana enormt skilda intressen som står i strid mot varandra. Och ett väldigt högt tonläge och starka ekonomiska krafter som kämpar mot att bli granskade, berättar hon om granskningen.

”Engagemang leder till förändring”

De är båda två överens om hur viktigt det är att prata om skogen och skogsindustrin.

Och vikten av att det görs på litteraturscenen.

– Det är ett tecken på att skogshanteringen är ytterst aktuell, misskötseln av skogen, säger Jörgen Stenberg.

Vad tänker du om att en bok lyfter diskussionen, och att fler engagerar sig i skogsfrågan?

– Generellt är jag väldigt bitter och less i de här frågorna för man har ju levt i den här problematiken sedan man föddes. När man ändå är ute och träffar folk så här så känner man att det finns ett engagemang och det är det som leder till förändring, säger Jörgen Stenberg, renskötare i Malå sameby.

Hör Röstlund och Stenberg om engagemanget i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.