”Det höjda anslaget av främjande för rennäringen som regeringen skjutit till måste gå till samebyar som redan går på knäna”, säger Jenny Wiik Karlsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det höjda anslaget av främjande för rennäringen som regeringen skjutit till måste gå till samebyar som redan går på knäna”, säger Jenny Wiik Karlsson. Foto: SVT

Skrivelse från renägare: ”Vi önskar öronmärkta pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarna hävdar i en särskild skrivelse att alltför stora summor går till sametingets administrativa förvaltning.

Pengar som de i stället menar borde gå till rennäringen.

– Främjandeanslaget för rennäring ska nå byarna och inte stanna på kontorets tjänster, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist för Svenska Samernas Riksförbund.

På onsdagsförmiddagen uppvaktade samebyarna, genom Svenska Samernas Riksförbund (SSR), landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

I en skrivelse önskar samebyarna för framtiden öronmärkta pengar från och med 2024.

– Det höjda anslaget av främjande för rennäringen som regeringen skjutit till måste gå till samebyar som redan går på knäna, säger Jenny Wiik Karlsson.

”Lite förvånad”

I skrivelsen som gått såväl till departement som till sametingets styrelse och rennäringsnämnden så vill rennäringen få en förklaring på hur Sametinget kan anse det att vara rätt att ta medel från renen till myndighetens förvaltning.

– Jag är lite förvånad eftersom de här pengarna används för att anlägga rennäringsfrågor, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, om kravet från SSR.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, om kravet från SSR. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.