• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maxida Märak var en av de som uppträddde på Climatelive i Stockholm. I klippet hör du henne och andra samers förväntningar inför klimattoppmötet. Foto: Anna-Maria Ahlén, SVT Sápmi

Snart startar klimattoppmötet i Glasgow

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 oktober startar klimattoppmötet cop26 i Glasgow, Skottland. Vilka förhoppningar finns det på mötet? Den frågan ställer vi i veckans 15 minuter från Sápmi.

Maxida Märak är en av de artister som engagerar sig i klimatfrågan, hon uppträdde också på konserten Climatlive i Stockholm i lördags. Climatlive hölls för övrigt på ett flertal platser runtom i världen med budskapet och uppmaningen att världens ledare nu på allvar ska ta tag i klimatförändringarna.

– Förhoppningen är ju att det börjar ske drastiska förändringar och inte bara prat, det är det som är det farliga. När man på varje möte planerar vad man ska göra sen och när den planeringen bara blir en fortsatt planering, vi kommer inte hinna då, säger Maxida Märak.

Runt om i världen anses detta klimattoppmöte vara av ytterst vikt och människor förväntar sig resultat. Sametingen deltar dels i respektive lands delegationer och ska också delta i urfolkens gemensamma möten och arbeten. Förutom Sametingen deltar bland andra Sáminuorra.

– Jag har riktigt höga förväntningar på det här mötet, att det nu ska hända något. Det här är sista och bästa chansen att förbättra tillståndet för vår jord. Nu måste man förstå att det är allvar, det går inte att bara komma med tomma ord, säger Sara Elvira Kuhmunen.

Samerådets representant Gunn-Brit Retter har i tjugo års tid arbetat med arktiska miljöfrågor i Samerådet och hon ska delta i Glasgow. Retter kan inte förutspå hur väl förhandlingarna ska lyckas men hon ser stora utmaningar i det arktiska området.

– Vi vet att forskningen visar att det arktiska området är i en känslig situation och vi ska ge våra marker till vindkraft och gruvor och stötta den gröna omställningen, ändå får vi inget stöd för att rädda våra egna näringar, säger Gunn-Britt Retter.

Mer om det här ser du lördag kl.17.00. i “15 minuter från Sápmi” i SVT2 eller på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.