Urfolk i forna kolonier kritiserar drottningens tid vid makten

Uppdaterad
Publicerad

Bland urfolken i Storbritanniens forna kolonier är reaktionerna blandade efter drottning Elizabeth II död.

Urfolksorganisationer i Manitoba i Kanada har skickat kondoleanser till kungahuset – men på andra håll är tongången hårdare.

Drottning Elizabeth II var inte bara drottning av Storbritannien. Hon var erkänd som statschef i ett stort antal forna brittiska kolonier.

Bland urfolken i de länderna har tongångarna länge varit hårda mot det brittiska kungahuset. Drottningen har setts som en symbol för kolonialismen. Så sent som i somras vägrade senatorn Lidia Thorpe svära trohet till drottningen i det australiska parlamentet.

”En brutal påminnelse”

Dödsfallet ser inte ut att ha stillat kritiken. På sociala medier uttrycks stark kritik mot drottningen från flera urfolksprofiler i både Australien och Kanada.

Maoripartiet, som arbetar för maorifolkets intressen i Nya Zeeland, har inte sagt någonting om dödsbeskedet. Däremot har de på sin hemsida ett upprop om att avskaffa brittiska kungahuset som statschef.

Och Rise, ett kollektiv av urfolkskonstnärer, har publicerat flera kritiska inlägg på Instagram efter drottningens död.

”I dag sörjer vi alla stulna, kränkta och traumatiserade liv som drabbades och förstördes under drottning Elizabeth II tid på tronen”, skriver de i ett inlägg som fått stor spridning på plattformen.

De fortsätter:

”Den här dagen är en brutal påminnelse om att krigsförbrytare kommer att hedras medan hela befolkningar och samhällen bär ärren av kolonialt folkmord, invasioner, religiös förföljelse och vit överhöghet”.

Professor: ”Hon var inte en åskådare”

I en intervju med News.com.au säger Sandy O’Sullivan, professor i urfolksstudier vid Macquarie University i Australien, att det är viktigt att kritiken får komma fram trots drottningens död.

– Hon var inte en åskådare när det gäller effekterna av kolonisering och kolonialism, hon var en arkitekt bakom det, säger hon till tidningen.

O’Sullivan understryker att urfolken inte kan tvingas visa respekt för drottningen sett till vad som skett under hennes tid vid tronen.

– Det är värt att överväga vad hon kunde ha gjort – och inte gjorde – för att åstadkomma förändring, säger Sandy O’Sullivan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.