• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Same- och kulturminister Parisa Liljestrand och Anita Kitok, Sametingets språkchef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Same- och kulturminister Parisa Liljestrand kommenterar budgeten för Samiskt språkcenter. Till höger Anita Kitok, Sametingets språkchef. Foto: Jakob Åkersten Brodén, TT/Alexander Mienna, Sameradion

Språkcentrum förlorar fem miljoner och måste skära ner

Uppdaterad
Publicerad

Samiskt språkcentrum förlorar fem miljoner i regeringens höstbudget.

Extraanslaget som möjliggjort en fördubbling av verksamheten försvinner.

– Nu återgår vi till vår ordinarie bemanning, säger Anita Kitok, Sametingets språkchef.

På torsdagen presenterade regeringen höstbudgeten. Där står det klart att samiskt språkcentrum förlorar det extraanslag på fem miljoner kronor som man haft under de senaste åren.

– Vi har fått besked från regeringen om att extraanslaget för främjande av minoritetsspråk, som vi haft i tre år, dras in. Vi återgår nu till vår ordinarie budget på sex miljoner kronor och påbörjar omgående en organisationsöversyn av Språkcentrums verksamhet, säger Anita Kitok, Sametingets språkchef till SVT Sápmi.

Betyder det i klartext nedskärningar?

– I klartext betyder det att vi kommer att anpassa oss efter den budget vi har.

Ska fördela ut 8,5 miljoner

Samtidigt som regeringen drar in extrapengarna, föreslås 8,5 miljoner kronor att avsättas årligen till landets två centrum för minoritetsspråk.

Pengarna kommer att delas mellan Samiskt språkcentrum och Institutet för språk och folkminnen, Isof, som hanterar övriga minoritetsspråk (finska, jiddisch, meänkieli och romska).

– Vi vet alltså inte hur stor del av de 8,5 miljonerna som kommer att tillfalla Samiskt språkcentrum. Det kommer vi att veta först när regleringsbrevet kommer i december, säger Anita Kitok.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) om språkcentrum:

– Det vi i regeringen gör nu är att vi pekar ut att språkcentrum är en enormt viktig verksamhet för samtliga minoriteter och därför tillför vi extra medel till Isof för att kunna arbeta vidare med språkcentrum, säger hon.

Håkan Jonsson: ”Katastrofsiffror”

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är långt ifrån nöjd med att pengaflödet minskas ner.

– Det här är katastrofsiffror som redovisas av regeringen. Det här kommer innebära stora nedskärningar på språkarbetet, säger han till Sameradion.

Parisa Liljestrand om Jonssons utspel:

– Regeringen pekar ju tydligt ut här att språkcentrum bär en viktig verksamhet just för minoriteters rätt till sitt språk och att det är en viktig verksamhet pekar vi på genom att tillföra medel.

Isofs generaldirektör Martin Sundin säger i en kommentar att det krävs tålamod och långsiktighet, när det gäller arbetet med språkrevitalisering.

– Därför är det glädjande att regeringen ger oss möjlighet att fortsätta vårt språkfrämjande arbete, säger han i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.