Bild i Två. Festivalchefen för Östersund Pride till vänster och en bild på alla olika prideflaggor till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Festivalchefen William Stenvall Zetterström menar att intresset för pride är stort i Jämtland Härjedalen och en av anledningen till att man satsar mer på festen. Hör honom berätta om festivalen och säkerhetsläget. Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Staaren Pride växer: ”Det kommer bli en stor folkfest”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har årets pridefirande dragit igång i Staare/Östersund. På Pridefesten på fredag står bland annat Sara Nutti, med artistnamnet Dear Sara, på scenen.

 – Det kommer bli en stor folkfest, säger festivalchefen William Stenvall Zetterström.

Arrangemanget som började i fredags 25/8 och pågår fram till söndag 3/9 kallas för Östersund Staaren Pride. Det sponsras av bland annat sametinget, Östersunds kommun och region Jämtland Härjedalen. 2018 samarrangerades Östersund Pride och Sápmi pride i Östersund men det är inte aktuellt i år.

– I år har vi inget stort festivalsamarbete med Sápmi pride. Men vi har en programpunkt på söndag, ett panelsamtal, som vi arrangerar i samarbete med Sápmi Pride, säger William Stenvall Zetterström.

En urfolksregion

Trots detta tycker William Stenvall Zetterström att det är viktigt att lyfta de samiska under arrangemanget – till exempel genom namnet Östersund Staaren Pride och genom att inkludera översättningar på sydsamiska på den officiella hemsidan.

– Jämtland Härjedalen är en urfolksregion och därför tycker vi att det är viktigt. Vi vet ju också att till exempel queera samer är dubbla minoriteter inom det samiska och queera samhället och därför tycker vi att det är jätteviktigt att lyfta de frågorna.

Han fortsätter:

– Det finns  ju queera samer i Östersund men det finns inga riktiga mötesplatser, så när vi hjälper till att skapa det så blir det en bra respons. Och det känns viktigt att det ska finnas.

Dear Sara på scenen

Det var samarbetsåret 2018 som Östersund Pride hade sitt absolut största deltagarantal, men William Stenvall Zetterström tror att de kommer lyckas slå det rekordet i år.

– I år är absolut den största satsningen från vår sida . Vi har fler sektioner anmälda till pridetåget än någonsin tidigare och fler artister. Så nu hoppas vi att det kommer att tas emot väl att Östersundarna.

Nytt för i år är dessutom att arrangemanget, som tidigare varat mellan två till fyra dagar, denna gång pågår i hela tio dagar.

Fredagens stora pridefest kommer att inledas på Storsjöteatern  med artistuppträdanden av Admira Thunderpussy och svensk-samiska artisten Sara Nutti som uppträder under artistnamnet Dear Sara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.