Arrangemanget som började i fredags 25/8 och pågår fram till söndag 3/9 kallas för Östersund Staaren Pride. Det sponsras av bland annat sametinget, Östersunds kommun och region Jämtland Härjedalen. 2018 samarrangerades Östersund Pride och Sápmi pride i Östersund men det är inte aktuellt i år.
– I år har vi inget stort festivalsamarbete med Sápmi pride. Men vi har en programpunkt på söndag, ett panelsamtal, som vi arrangerar i samarbete med Sápmi Pride, säger William Stenvall Zetterström.
En urfolksregion
Trots detta tycker William Stenvall Zetterström att det är viktigt att lyfta de samiska under arrangemanget – till exempel genom namnet Östersund Staaren Pride och genom att inkludera översättningar på sydsamiska på den officiella hemsidan.
– Jämtland Härjedalen är en urfolksregion och därför tycker vi att det är viktigt. Vi vet ju också att till exempel queera samer är dubbla minoriteter inom det samiska och queera samhället och därför tycker vi att det är jätteviktigt att lyfta de frågorna.
Han fortsätter:
– Det finns ju queera samer i Östersund men det finns inga riktiga mötesplatser, så när vi hjälper till att skapa det så blir det en bra respons. Och det känns viktigt att det ska finnas.
Dear Sara på scenen
Det var samarbetsåret 2018 som Östersund Pride hade sitt absolut största deltagarantal, men William Stenvall Zetterström tror att de kommer lyckas slå det rekordet i år.
– I år är absolut den största satsningen från vår sida . Vi har fler sektioner anmälda till pridetåget än någonsin tidigare och fler artister. Så nu hoppas vi att det kommer att tas emot väl att Östersundarna.
Nytt för i år är dessutom att arrangemanget, som tidigare varat mellan två till fyra dagar, denna gång pågår i hela tio dagar.
Fredagens stora pridefest kommer att inledas på Storsjöteatern med artistuppträdanden av Admira Thunderpussy och svensk-samiska artisten Sara Nutti som uppträder under artistnamnet Dear Sara.