Fyra personer står vid ett bord i ett kök, där de skär grönsaker på färgade skärbrädor. En person skär tomater på en röd skärbräda, medan andra förbereder olika ingredienser. I bakgrunden syns ett öppet kök med köksutrustning och ett konstverk på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så ska tacos få fler att prata Luleåsamiska. Foto: SVT

Tacos ska få fler att prata lulesamiska

Publicerad

Den traditionella inlärningen vid skrivbordet har ersatts med praktiska övningar.

Nu läser allt fler luleåsamiska i Jokkmokk.

– Vi arbetar med grammatik hela tiden, men jag använder inte det ordet, säger Sara Aira Fjällström.

Drygt tio personer började steg 1 på den luleåsamiska utbildningen i Jokkmokk i höst.

– Många är rädda för grammatiken, så fort jag säger ordet grammatik är det som att dra ned en gardin, säger Sara Aira-Fjällström, samisk lärare på samernas utbildningscentrum.

Även om läsning och skrivning är stående moment i kursen är huvudstrategin som används att ”lära-genom-görande” och är den enda luleåsamiska utbildningen i Sverige för vuxna som är uppbyggd på det sättet.

Inspirationen kommer från Elisabeth Utsi-Gaup,och kursen rymmer ungefär 14 deltagare.

Som stöd finns språkkunniga som deltar som bonuslärare. Deras funktion är att språket ska bära genom kurstimmarna och minimera tillfällena som halkar över till svenska.

Samernas utbildningscentrum anordnar i höst dessutom sydsamisk utbildning på plats i Östersund och umeåsamiska i Ammarnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.