Sist det var ett större utbrott av CWD på norsk sida beslutades att 2200 vildrenar skulle avlivas. Det var 2017 och oron var då stor för att ett utbrott även skulle bryta ut bland tamrenarna.
”Måste undersökas”
Nu larmar norska Veterinærinstituttet att en tamren preliminärt testat positivt för CWD på Börgefjell på norsk sida. Renen ska ha testats i samband med slakten. Nya prover har tagits och svar väntas under helgen.
– Jag måste undersöka det här. Det är fortfarande bara en misstanke. Men för att vara på säkra sidan ska slaktrester och biprodukter vara under kontroll tills vi har ett slutligt provsvar, säger Inge Næsset, avdelningsdirektör på den norska livsmedelsmyndigheten Mattilsynet, enligt Helgelands Blad.
Han fortsätter:
– Det är för tidigt att säga något om konsekvenserna förrän proverna har blivit bekräftade. Mattilsynet kommer då involvera alla parter så snart som möjligt för att diskutera hur vi går vidare.
Sametinget: ”Det är allvarligt”
Sametinget på norsk sida ser allvarligt på upptäckten.
– Det här är allvarligt, vi prioriterar uppföljningen av det här högt, säger Silje Karine Muotka (NSR), Sametingets ordförande i Norge, i ett pressmeddelande.
Fakta om avmagringssjuka (CWD)
Smittsam variant av avmagringssjuka, även kallad klassisk CWD (Chronic Wasting Disease), påvisades för första gången i USA på 1960-talet och har sedan dess fått omfattande spridning och negativ påverkan på hjortpopulationer i USA och Kanada.
Första fallet av klassisk CWD i Europa påvisades på vildren i Norge 2016, där hela den drabbade flocken har avlivats för att undvika att sjukdomen sprids.
Att smittsamheten kan variera mellan olika varianter av CWD beror på att smittämnet, prioner, är ett av kroppens egna proteiner som har ändrat form. När ett djur får i sig prioner (från ett annat djur) fungerar de som en mall för de normala proteinerna som då också börjar ändra form.
Men processen att kroppens egna proteiner ändrar form verkar hos äldre djur också kunna starta utan att djuren har smittats av prioner från ett annat djur, så kallad spontan, eller atypisk variant.
CWD har hittills bara påvisats naturligt hos hjortdjur. Risken för spridning till människa bedöms som mycket låg, men kan inte helt uteslutas.
Källa: Jordbruksverket