Hans Holma, ordförande Muonio koncessionssameby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande för Muonio koncessionssameby tycker att de borde skärpa straffen för renstölder. Foto: SVT Sápmi

Två renar misstänkts tjuvskjutna

Uppdaterad
Publicerad

Två renar misstänkts ha blivit tjuvskjutna inom Muonio koncessionssameby i början på veckan.

– Det är så tråkigt att de än idag håller på och stjäl renar, säger samebyns ordförande.

Det var i veckan som renskötare inom Muonio koncessionssameby hittade blodspår i snön i samband med en rensamling. Platsen där blodspåren hittades ligger mellan byarna Kaunisvaara och Kangos, i Pajala kommun. Enligt samebyn så rör det sig om två renar, som blivit skjutna och indragna i en bil. Något som har drabbat samebyn även tidigare.

– Det är så tråkigt än idag att dom håller på och stjäl renar av andra människor, det känns ju väldigt onödigt, säger samebyns ordförande Hans Holma.

”Ärendet redan nedlagt av polisen”

Samebyn har anmält ärendet till polisen, men på grund av brist på bevis så är ärendet nu nedlagt, men kan komma att öppnas igen om det dyker upp nya bevis. Polisen misstänker inte heller att det rör sig om ett hatbrott.

– Vi vet inte motivet bakom händelsen och det har inte framkommit något hittills som tyder på att det rör sig om ett hatbrott, säger Elina Lundgren, förundersökningsledare Polisen östra Norrbotten.

”Straffen borde skärpas”

Händelsen har rubricerats av polisen som skadegörelse, eftersom renar räknas som privat egendom. Men Holma vill att dessa typer av brott borde få en annan brottsrubricering.

– Nog borde man kunna skärpa straffen lite, det är ett slags jaktbrott, det här med att vara med vapen och skjuta i skogen, säger Hans Holma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.