Thea Matilde Moldstad, från Innlandets ungdomsråd, tror att en checklista kan minska hetsen mot samer. Foto: Vetle Mathiesen Knutsen/NRK

Ungdomsråd tog fram checklista mot samehets: ”Ett konkret verktyg”

Uppdaterad
Publicerad

En checklista för åtgärder mot samehatet kan minska problemet. Det hoppas fyra ungdomsråd på norsk sida, som under den pågående Arendalsveckan lämnade över sitt förslag till politikerna.

– Ett konkret verktyg, säger Even Aleksander Hagen (Arbeiderpartiet), statssekreterare på kulturdepartementet, till NRK.

Ungdomsråden i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms och Finnmark har tagit fram checklistan i samarbete med Det Europeiske Wergelandssenteret och Stiftelsen Narviksenteret.

Listan är tänkt att skickas ut till samtliga kommuner och fylkeskommuner och presenterades under arrangemanget ”Sammen mot samehets”. Politikerna ska kunna använda den för att pricka av planerade åtgärder mot samehets.

Till för att synliggöra

– Åtgärder måste vidtas så att samerna synliggörs i samhället och inte hetsas eller trakasseras, säger 18-åriga Thea Matilde Moldstad, från Innlandet, till NRK.

Åtgärder, som skulle kunna finnas på checklistan, är till exempel:
☐ Har kommunen tagit fram en handlingsplan för samisk enhet?
☐ Arbetar skolorna aktivt för att förebygga hets, kränkande beteende och hatretorik?

Synliggöra situation

Ett viktigt syfte med listan är, enligt ungdomsråden, att synliggöra samernas situation.

Miljöpartisten Lan Marie Berg säger till NRK att det viktigaste är att samhället erkänner det som har skett och att politikerna i Stortinget förstår vilka övergrepp som skett.

– Man förstår inte riktigt hur hårt det här slår och att det man säger eller gör verkligen är olämpligt, säger Even Aleksander Hagen (Ap).

Intresse på svensk sida

Även på svensk sida förekommer det hat mot samer. Det konstaterades bland annat i en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, i våras. Där vittnas om både verbala påhopp, ansikte mot ansikte, och via telefon och sociala medier.

Arendealsveckan är ett evenemang i Arendal i Norge, som påminner om Almedalsveckan i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.