Joe Biden och representanter för urfolken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur arkivet: Joe Biden skrev i december på ett avtal som ska göra det enklare för urfolken att få offentlig finansiering. Foto: JIM LO SCALZO

Urangruva har öppnats i USA: ”Väldigt sorglig situation”

Uppdaterad
Publicerad

USA har öppnat Pinyon Plain-gruvan för att utvinna uran.

Havasupai-stammen är oroliga för att gruvan ska förorena dricksvattnet.

– Det är en väldigt sorglig situation, säger Carletta Tilousi till The Guardian.

USA importerar för närvarande i stort sett allt uran, bland annat från Ryssland, trots sanktionerna som infördes efter Rysslands invasion av Ukraina.

Pinyon Plain-gruvan som nu har tagits i drift, ligger ungefär fem mil söder om nationalparken Grand Canyon i Arizona, och öppningen är en del av USA:s strategi att öka den inhemska produktionen av mineralen som behövs för kärnkraft.

Men öppningen har stött på hårt motstånd från bland annat Havasupai-stammen som i dag har ungefär 700 medlemmar.

”Väldigt sorglig situation”

De fruktar att gruvverksamheten ska förorena deras enda dricksvattenkälla och skada viktiga kulturella platser.

– Det är en väldigt, väldigt sorglig situation som upprör många stammar i den här regionen. Men jag tror att vi alla visste att det här ändå skulle hända så småningom, säger Carletta Tilousi, från Havasupai-stammen, till The Guardian.

Det kanadensiska företaget, Energy Fuels Inc, som driver gruvan som förväntas vara öppen i 28 månader, pekar på i sin tur att statliga tillsynsmyndigheter har fastställt att gruvan inte kommer att påverka den lokala vattenförsörjningen.

2022 utfärdade dessutom Arizona Department of Environmental Quality ett tillstånd för skyddsplan för akvifer.

– Det finns ingen vetenskap som stöder påståendet att grundvattnet är i fara, säger Curtis Moore, talesperson för Energy Fuel.

”Inte villiga att riskera”

De ska också ha genomfört studier och omfattande granskningar som fastställde att negativa effekter på grundvattnet är ”extremt osannolika”.

För Havasupai-stammen är det dock inte tillräckligt då gruvan också har en historia av översvämningar som 2016 när man genomborrade vilket orsakade en våg av förorenat vatten och året efter sprutade gruvarbetare ut förorenat vatten i den närliggande Kaibab-skogen.

– Vi är inte villiga att riskera försörjningen för mitt samhälle för ett gruvbolags skull. Ett missöde eller en felbedömning kan riskera att permanent förorena stammens enda vattenkälla, säger Carletta Tilousi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.