Vladimir Putin, Rysslands president, bredvid en bild på en samisk boplats på rysk sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Yana Tannagasheva, styrelseledamot i en av urfolksorganisationerna i Ryssland, om hur beslutet påverkar dem. På bilden Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

Urfolk stämplas som extremister i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Urfolksorganisationer, däribland flera som samer tillhör, klassas nu som extremistiska i Ryssland.

De sätts upp på samma lista som bland annat al-Qaida.

– Vi kan inte prata om våra rättigheter, säger Yana Tannagasheva, styrelseledamot i ICIPR.

I juni konstaterade den ryska Högsta domstolen att det finns en anti-rysk separatiströrelse som har som syfte att förstöra Rysslands territoriella integritet.

Och den 26 juli inkluderade sedan Rysslands justitiedepartement 55 olika urfolksorganisationer, som arbetar för mänskliga rättigheter, på listan över terrorister och extremister. De ska alla, enligt ryska myndigheter, vara underorganisationer till separatiströrelsen som domstolen beskriver.

Därför stämplas de nu på samma sätt som bland annat al-Qaida och väpnade nazistiska rörelser.

”Rörelsen finns inte”

På listan finns bland annat den internationella kommittén för ursprungsbefolkningar (ICIPR).

ICIPR har nyligen slutfört en skrivelse som är undertecknad av cirka 100 olika urfolksorganisationer i världen. I skrivelsen lyfter de kränkningarna av urfolks- och minoriteters rättigheter i Ryssland och den ska skickas till FN:s generalsekreterare.

– För ursprungsbefolkningar i Ryssland blir det svårt att försvara sina rättigheter. Den viktigaste rättigheten enligt FN-deklarationen för urfolk är rätt till självbestämmande och det kan nu betraktas om extremistisk verksamhet, säger Yana Tannagasheva, styrelseledamot i ICIPR till SVT Sápmi.

Hon konstaterar att det inte ens finns någon sådan separatiströrelse som domstolen beskriver. Och hon får medhåll av Alexandr Slupachik, samisk aktivist från Kolahalvön och nu asylsökande i Norge. Enligt honom innebär beslutet stora faror för urfolken i landet. Själv tvingades han fly Ryssland efter att han som ordförande i den samiska organisationen OOSMO tagit ställning mot kriget i Ukraina.

Hbtq-aktivister fängslade

Nu riskerar flera att möta samma öde, menar han. Enligt honom kan alla som har deltagit i nämnda organisationer eller samarbetat med dem nu riskera att bli betraktade som extremister och därefter fängslas.

Beslutet har fått stark internationell kritik. Internationella förbundet för mänskliga rättigheter uppmanar ryska myndigheter att dra tillbaka beslutet. De konstaterar att efter att hbtqi-rörelser fått samma klassificering förra året så har flera aktivister gripits med hänvisning till det.

Har det blivit farligare för urfolk i Ryssland?

– Ja, jättefarligt! Man kan inte prata om sina rättigheter. Bara dansa och sjunga återstår för urfolk i Ryssland, säger Yana Tannagasheva.

Bert Sundström om att urfolk i Ryssland nu stämplas som extremister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Bert Sundström svarar på tre frågor om varför Ryssland stämplar landets urfolk som extremister. Foto: Oscar Hansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.