pojke i båd håller upp en stor, nyfångad fisk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ”Vandringar” möter man människor som lever längs vandringslederna. Man får till exempel följa med en familj på fisketur, berättar redaktören Jenny Skoglund i klippet. Foto: SVT

”Vandringar” – ny SVT-serie om lederna i Sápmi

Publicerad

En ny tv-serie från Sápmi på SVT i december.

”Vandringar” handlar om vandringslederna i norr. Man får möta människorna där och till och med följa med med på ripjakt.

– Fokus är på livet längs lederna. Det blir olika ämnen som turism och renskötsel, säger redaktören Jenny Skoglund.

De fem programmen är vardera en timme långa, och tre av de dem är på samiska. Vandringen går längs Gränsleden, Kungsleden, Lapplandsleden och det blir även en avstickare till norsk sida.

– Eftersom de här stigarna är i Sápmi, är det naturligt att det handlar om samer och samiska berättelser, säger Jenny Skoglund.

Lite som slow-tv

Serien beskrivs som ”semi-slow-tv” och som ett syskonprogram till ”Resan längs älven”, som sändes för något år sedan.

– Vi har ändå snabba reportage, till exempel då vi följer med en familj på fisketur. Det är lite fart trots att vi inte rör oss så snabbt i naturen, säger Jenny Skoglund.

Vad har varit det svåraste med inspelningen?

– Vädret har varit besvärligt. I våras, när det var 30 grader varmt i maj, blev det ingenting. Vi kunde inte åka ut och göra några reportage om renskötsel då.

Sänds i december

”Vandringar” är en serie från SVT Minoriteter. Serien kommer att sändas i SVT2 och visas på SVT Play med början den 3 december.

– Programmet riktar sig i första hand till minoritetspubliken. Men det ska samtidigt vara inbjudande för en större publik, som vill lära sig om historia, natur och kultur, säger projektledaren Roger Nydahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.