Vindkraftsnurror ses på vägen mot byn Koler i Markbygden, Norrbotten. Europas största vindkraftspark på land. Foto: Helena Landstedt/TT

I dag presenteras stora vindkraftutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen presenteras vindkraftsutredning ”Stärkta incitament för utbyggd vindkraft”.

Regeringens förhoppningen är att fler kommuner ska börja accptera vindkraftprojekt – men det kan också slå hårt mot renskötseln.

– Om det är så att man vill locka kommuner på samisk mark som sagt nej till vindkraft att istället oftare säga ja, så ser jag det som väldigt problematiskt, säger juristen Rebecka Forsgren.

Utredningen påbörjades på uppdrag av Magdalena Anderssons regering i april 2022. Nuvarande regeringen har ställt sig bakom den och hoppas att den ska leda till att fler kommuner godtar vindkraftverk.

 – Vindkraften är en viktig del av Sveriges energimix och vår övergång till helt fossilfri elproduktion, sa Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande strax efter sitt tillträde.

Kompensation till lokalsamhället

Utredningaren har huvudsakligen bestått av två uppdrag. Det första uppdraget är att föreslå ett system för kompensation till lokalsamhällen och dem vars omgivning påtagligt påverkas av vindkraftsutbyggnad. Det andra uppdraget är att i första hand lämna förslag på hur man skulle kunna uppmuntra kommuner att medverka till utbyggd vindkraft. Enda ändringen nuvarande regering gjort i uppdraget är att de vill att vindkraftsbolagen ska betala eventuell ersättning och inte staten.

Hög andel avslag

Incitamentsfrågan anses prioriterad för möjlighet till fortsatt utbyggnad av vindkraften. Regeringen noterade i kommittédirektivet att antalet tillståndsansökningar som avslogs på grund av kommunalt vindkraftsveto hade ökat till 78 procent år 2021. Detta menade man då även hade kommit att påverka intresset för näringsverksamheter att investera i vindkraft -  på grund av risken för avslag.

Men risken för negativa konsekvenser av incitamentsutredningen för rennäringen är enligt Rebecka Forsgren överhängande.

– Det finns exempel på kommuner som ligger på samisk mark som sagt nej till vindkraftsetableringar på renbetesområden, just för att respektera denna näring.

Hon fortsätter:

– Dessa värden går inte att kompensera, varken med annan mark eller pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.