SD stoppar regeringens skattesänkning

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund bekräftar för SVT att SD kommer att rösta med övriga oppositionen för att fälla regeringens sänkning av statlig inkomstskatt.

I dag lämnade företrädare för de tre oppositionspartierna S, MP och V gemensamt in ett utskottsinitiativ som syftar till att stoppa regeringens höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Förslaget är frikopplat från det femte jobbskatteavdraget som man behandlar i en separat skrivelse.

Valbudgeten 2014

Att man skiljer de båda åt öppnar för att SD kan komma att rösta med den övriga oppositionen. SD har tidigare sagt att man kommer att stödja det femte jobbskatteavdraget, men inte höjningen av brytpunkten för vem som betalar statlig inkomstskatt.

Vill inte ”strö pengar över folk som har det gott”

Jimmie Åkessons (SD) pressekreterare Linus Bylund har inte sett utskottsinitiativet, men bekräftar för SVT att man tänker rösta nej till höjd brytpunkt om förslaget frikopplas från andra förslag.

– Vi är inte intresserade av att strö pengar över folk som redan har det gott, säger Linus Bylund.

Så SD kommer att rösta nej?

– Det är grundförutsättningen. Kan vi välja att inte höja brytpunkten för statlig inkomstskatt så kommer vi att välja det.

MP inte säker på SD:s stöd

Stödet från Sverigedemokraterna riskerar förstås att bli en het politisk potatis för S, MP och V, vilket kanske förklarar de lite försiktiga kommentarerna från Mats Perttoft (MP).

– Vi anser att regeringen sänker skatten för höginkomsttagare och tror att vi har folket med oss i den här frågan, säger han.

Men frågan är väl snarast om ni har riksdagen med er...?

– Jag vill inte vara för säker på det. Reinfeldt lät ju väldigt säker när han sa att det fanns parlamentariskt stöd för femte jobbskatteavdraget. Ska man nu låna till skattesänkningar så vill vi lyfta frågan i riksdagen, avslutar Mats Perttoft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet