Åsa Romson (MP) och Jasenko Selimovic (FP) möttes i Agenda. Foto: SVT

Selimovic: Ingen vågar diskutera integration

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en het diskussion mellan Miljöpartiets Åsa Romson och Jasenko Selimovic från Folkpartiet om invandring och integration i Agenda. Selimovic menade att Miljöpartiet inte vågar diskutera de här frågorna, medan Romson sade att hennes parti diskuterar dem varje dag.

Måndag 29 oktober kommer Migrationsverket med nya siffror som visar på en kraftig ökning av antalet asylsökande. Nästa år kommer siffran hamna runt 54.000. Samtidigt lockar Sverigedemokraterna allt fler väljare.

– Integrationen kommer bli en av de stora frågorna i nästa valrörelse, sade Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann i veckan som gick. Jasenko Selimovic skrev i samma veva en debattartikel i Dagens Nyheter om att integrationsdebatten i Sverige är på väg att haverera.

Agenda

Har Per Schlingmann rätt – blir integrationsfrågan stor inför nästa val?

– Han har rätt – han sade ju att det blir en av flera frågor. Jag tror frågan om integration, hur vi möjliggör att fler kommer in rättmätigt på arbetsmarknaden och inte blir diskriminerade, det tror jag blir en stor fråga, sade Åsa Romson.

Jasenko Selimovic sade att han tror det blir vår absolut största utmaning.

– Och jag tror tyvärr vi hanterar det alldeles för dåligt. Väldigt många är rädda för att vara i den debatten och bli anklagade för att vara främlingsfientliga och det gör att de backar från debatten. Om vi som vill ha ett öppet och generöst Sverige inte debatterar integrationsfrågorna, kommer det att sluta med att Sverigedemokraterna är ensamma på banan och har företrädesrätt i den debatten. Jag tror vi måste debattera integrationen mer och Sverigedemokrater mindre. Jag tror vi måste sluta söka upp alla främlingsfientliga spöken där de inte finns, sade han.

Vad är det för spöken?

– Vi har tyvärr gått till grova överdrifter om vilka människor och handlingar som kan kallas för främlingsfientliga. Nuförtiden, om man råkar snubbla över någon mening och säger ”etniskt födda svenskar” så är man på en gång främlingsfientlig. Om man råkar ställa krav att alla människor som bosätter sig i Sverige på samma sätt som svenskar ska ta jobb där jobben finns, är är man främlingsfientlig. Till och med Astrid Lindgren har nu blivit främlingsfientlig, Tintin och alla andra, sade Selimovic och fortsatte:

– Jag tror att det är en farlig väg. Vi som vill ha ett öppet Sverige måste orka debattera de här frågorna och föra den integrationspolitiska debatten på rätt väg.

– Ja vi ska föra den rätt väg men måste också debattera vems perspektiv vi egentligen tar. När man insinuerar att alla som uppfattas som invandrare är extra lata, måste man ifrågasätta det just för att ta debatten, sade Åsa Romson.

Vem insinuerar det?

– Regeringen insinuerade det när man lade det förslaget. Det var ett förslag där man faktiskt kunde säga att alla som har ersättning på ett visst sätt för att man står till arbetsmarknadens förfogande de får krav efter en viss tid att de ska flytta för att få behålla den och det är inget konstigt med det. Men man presenterade det som ett sätt att ställa ytterligare krav på invandrare och då insinuerar man ju att de behöver de kraven för att de är lata. Det fanns det ingen grund till. Men man ska ta debatten, det håller jag med om, sade Åsa Romson.

– Problemet är att vi har samma krav på alla som bor i Sverige och ingen har sagt at de är lata för att kravet finns, sade Jasenco Selimovic. Det är bara i invandrarfallet som vi försöker göra den här konstiga kopplingen.

Han menade att Miljöpartiet är för lite i den här debatten och sade att MP under två år skrivit ett par interpellationer, ett par artiklar, svarat på väldigt få frågor.

– Det lilla ni gör märker ingen. Det stora problemet med er politik är att ni har varit delaktiga i den här jakten på allt och alla som kan kallas för främlingsfientliga. Ni har faktiskt lyckats antyda att Sveriges statsminister är främlingsfientlig, ni har lyckats antyda att ett av Sveriges mest flyktingvänliga partier, Folkpartiet, är främlingsfientligt. Jag vet inte om ni själva tror på det men ni måste vara medvetna om att det ni säger får konsekvenser...

Romson: Vi diskuterar det varje dag

Åsa Romson menade att hon inte alls kände igen den bild som Selimovic gav.

– Att vi i Miljöpartiet inte är ute och diskuterar integrationsfrågor, invandrarfrågor och migrationsfrågor. Vi gör det varje dag, sade hon. Vi tycker det är viktigt att våra medlemmar och sympatisörer känner att det här är en debatt som de känner sig tydliga med. Och även tydliga med vilka förslag man lägger fram. Politiska förslag saknas från regeringen. Man låter miljonprogramsområden förfalla, man bryr sig inte om segregation i storstäder, en mängd frågor där man inte når resultat. Att då anklaga oss i oppositionen som lagt massor med förslag...

– Förra veckan lade vi ett förslag om anhöriginvandrare, ni kom inte med ett enda svar på de 400 sidor som fanns där, kontrade Selimovic.

Vad menar du är den stora risken, vad är det man missar i debatten?

– Jag vill höra en integrationspolitisk debatt om alla frågor. Sysselsättningsgraden, utbildningsresultaten, segregationen...

Medan Åsa Romson påpekade att hon var den ende som tog upp integrationsfrågan i riksdagens partiledardebatt för mindre än en månad sedan.

Programledaren frågade om det är så att Selimovic vill tala mer om det som är problem medan Åsa Romson vill prata mer om det som också är bra.

– Integration innebär både möjligheter och problem, men vi kan inte görmma huvudet i sanden från de problem som finns, sade Selimovic.

– Jag efterlyser öppen debatt om de här frågorna och att skippa rädslan för att bli anklagad för att vara främlingsfientlig.

Finns det en rädsla för att bli betraktad som främlingsfientlig om man tar i de frågorna?

– Jag tycker inte det finns en sådan rädsla. I vårt parti tycker vi det är viktigt att man tar den debatten. Vi vet att det finns många på gatan, hemma, vid fikabordet som kan backa och dem vill vi ge styrka. Man måste våga träda fram, sade Åsa Romson.

– Sverige haft två gränser, sade Selimovic. Den ena är gränsen till landet som varit relativt öppen, den andra till arbetsmarknaden har varit relativt stängd. Det har skapat utanförskap. Numera dyker människor upp och säger lösningen är att vi stänger även landets gräns. Jag råkar inte tycka så. Invandring berikar Sverige och därför måste vi öppna gränsen till arbetsmarknaden.

– Där har ju vi samma agenda, sade Åsa Romson. Vi försöker få en debatt i Sverige som säkerställer ett öppet samhälle för det kommer Sverige vinna på i slutändan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet