Skolinspektionen genomför en granskning av hur distansundervisningen på gymnasiet har fungerat.

Skolinspektionen: Flera problem med distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen genomför just nu en granskning av hur distansundervisningen på gymnasiet har fungerat.

Hela granskningen blir klar i juni, men redan nu, efter samtal med 45 gymnasierektorer över hela landet, kan man se vissa mönster.

Överlag har det fungerat hyfsat bra – men det finns också ett antal problem med distansundervisningen.

– Det har varit svårt, det vittnar rektorerna om. Det har varit många utmaningar, men man har också lyckats lösa dem på många sätt. I dag bedrivs undervisningen enligt ordinarie schema på många håll och det är tillfredsställande undervisning, säger Lars Thornberg, som är projektledare för granskningen.

Fyra problemområden

Coronapandemin

Betygssättningen är ett problem som skolinspektionen identifierat. Många lärare tycker det är svårt att sätta rättvisa betyg utan nationella prov och utan kontakten med eleverna.

Det finns också tendenser till att elevernas motivation sviktar. Det gäller inte minst de elever som redan innan hade svårare att motivera sig.

Dessutom känner sig många elever ensamma hemma framför datorn och saknar den sociala samvaron i skolan.

Och så är det förstås svårt att genomföra praktiska moment på distans. Men det finns exempel på kreativa lösningar, bland annat en restauranglinje där man skickat hem matlådor till eleverna.

Drabbar elever olika

En del elever som tidigare hade hög frånvaro, så kallade hemmasittare, tycks trivas bra med det nya sättet att studera. Flera rektorer vittnar om att de nu har högre närvaro.

– Samtidigt har vi andra elevgrupper som har det lite svårare. De elever som exempelvis har väldigt höga ambitioner. Det är svårt att avgränsa när skoldagen slutar och vad som är en normal arbetsbelastning. Och eleverna som har social oro i hemmet. Det lyfter rektorerna att den elevgruppen är sårbar. De måste man verkligen ha fokus på i den här situationen, säger Lars Thornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet