Det blir ett ettårigt avtal som ger 2,2 procent. I det ingår avsättningar på 0,2 procent till förbättrad delpension, vilket facken krävt, samt två arbetsgrupper för jämställdhet och arbetsmiljö. Avtalet gäller ungefär 600.000 medlemmar.
– Vi har avvärjt attackerna mot kollektivavtalet, sade en nöjd Metallordförande Anders Ferbe.
Nivån ligger på samma nivå som i det gamla avtalet som går ut vid midnatt. Enligt Ferbe innebär det nya avtalet reallöneökningar, vilket varit ett viktigt krav för förbunden.
Samtliga fem fackförbund var nöjda med avtalet. Två procents löneökning innebär drygt 500 kronor mer per månad för en genomsnittlig industriarbetare.
”Var för högt”
Arbetsgivarna höll efteråt en presskonferens för sig. Åke Svensson, vd för Teknikföretagen, var också nöjd med att man slutit avtal, men ansåg att nivån var för hög.
– För oss inom industrin är det här för högt, det var därför vi ville erbjuda facken ett längre avtal på lägre nivå, sade han.
Avtalets nivå på 2,2 procent är nu taket för hela arbetsmarknadens kostnadsökningar, det så kallade märket, betonade Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist. Överstigs nivån hotas konkurrenskraften, menade hon.
Arbetsgivarna betonade att man slutit avtalet, även om det var för högt, för att undvika konflikt.
Ansågs för lågt
Det var vid lunchtid som slutbudet från medlarna i Opo (de opartiska ordförandena) kom, och svar skulle lämnas i kväll. Ingenting om innehållet avslöjades innan dess från varken arbetsgivare eller fackligt håll.
IF Metall, Livs, GS, Unionen och Sveriges ingenjörer, hade krävt ettårsavtal och löneökningar på 2,8 procent. Arbetsgivarna bjöd i måndags 3,3 procent fördelat på två år plus förbättrad delpension, ett bud som facken avvisade då det ansågs vara för lågt.
Löneökningarna inom exportindustrin har utgjort det så kallade märket, som ska vara normerande för avtalen på arbetsmarknaden i övrigt. Industrifackens huvudkrav var reallöneförbättringar, det vill säga att lönepåslagen är högre än inflationen. Facken har pekat på Riksbankens inflationsmål på två procent som utgångspunkt.
Fakta: Löneligan
Så här mycket tjänade några olika yrkesgrupper i genomsnitt i månadslön 2014. För att få en aktuell summa kan man lägga på i storleksordningen 700 kronor i löneökningar under 2015.
Träarbetare, snickare 30 200
Murare 30 200
VVS-montör 31 000
Målare 27 600
Serviceelektriker 30 200
Fordonsmontör 29 400
Processoperatör papper 32 500
Poliser 31 300
Grundskollärare 29 200
Barnmorskor 34 800
Kassapersonal 24 900
Undersköterskor, vårdavd 25 600
Samtliga yrken 31 400
Källa: SCB/TT