Fördomare om typiska partifästen stämmer inte alltid med verkligheten. Foto: TT

Här är S, M och SD starkast – stämmer dina fördomar?

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna äger i de fina förorterna i Stockholm, Socialdemokraterna är starka i gruvsamhällena i norra Sverige och Sverigedemokraterna går starkt på landsbygden i Skåne – så har ofta bilden av partiernas starkaste fästen målats upp. Men stämmer den?

SVT Nyheter har kartlagt de tre största partiernas starkaste fästen genom att samköra befolkningsstatistik från Statistiska centralbyrån med valnattsresultatet.

Skånska Sjöbo är ett av SD:s starkaste fästen. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Ett typiskt SD-fäste

Det är Skåne-distrikten som tar hem topplaceringarna när det gäller Sverigedemokraterna. De ligger i Örkelljunga, Bjuv, Perstorp och Sjöbo – medelstora orter och kommuner med en hel del lantbruk och egen företagsamhet. Här har SD fått över 40 procent av riksdagsrösterna.

I SD-fästena bor det en högre andel personer med utländsk bakgrund än i valkretsar där Moderaterna är starka, men en betydligt lägre andel än i socialdemokraternas fästen. När det gäller inkomst har relativt många mindre än medianinkomsten att röra sig med. Men majoriteten ligger på medelinkomst, och många har råd med småhus eller villa.

Det är få invånare i dessa distrikt som tagit högskole- eller universitetsexamen. 97 procent av distrikten domineras av låg- och medelutbildade. Det stora undantaget finns i Skåne, där partiet är starkt sedan länge. Där finns huvuddelen av de SD-fästen som har en hög andel välutbildade personer.

Moderaterna är starka i flera distrikt i Stockholm, bland annat Djursholm och Östermalm. Foto: Leif R Jansson/TT

Ett typiskt M-fäste

Här finns Vellinge i Skåne och flera klassiska Stockholmsdistrikt, Djursholm och Östermalm till exempel. Moderata valdistrikt är i mångt och mycket SD-distriktens motsats. Det är bara 5 procent av M-fästena som domineras av en lågutbildad befolkning. I alla andra starka M-distrikt har den absoluta majoriteten av invånarna mer än en gymnasieutbildning.

Det är vanligast att man bor i småhus eller bostadsrätt. Bara 4 procent av de starkaste M-distrikten har en befolkning som är låginkomsttagare. 13 procent av M-fästena har en hög andel personer med utländsk bakgrund.

Områden med en hög andel väljare med utländsk bakgrund är starka fästen för Socialdemokraterna. Här syns Herrgården i Malmö. Foto: Andreas Hillergren/TT

Ett typiskt S-fäste

I den absoluta toppen finns områden med en hög andel väljare med utländsk bakgrund, som Vivalla i Örebro, Herrgården i Malmö och vissa delar av Spånga i Stockholm. Där har Socialdemokraterna fått ända upp till 80 procent av rösterna.

Socialdemokraternas starkaste distrikt påminner om SD-fästena. Högutbildade personer är ganska ovanliga, bara 6 procent av distrikten domineras av högutbildade. Detsamma gäller inkomsterna. Endast 7 procent av distrikten kan karaktäriseras som områden med många höginkomsttagare. Precis som hos SD är de flesta låg- och medelinkomsttagare.

Men det finns två skillnader. Socialdemokraternas fästen har lägre sysselsättning, jämfört med Sverigedemokraternas och Moderaternas. Och här är det fler som bor i hyresrätt än i de andra fästena.

Så gjorde vi undersökningen

SVT Nyheter har analyserat valresultatet i de drygt 6000 valdistrikten utifrån flera olika statistiska parametrar, så som exempelvis utbildnings-, inkomst- och befolkningsuppgifter.

Uppgifterna om valresultatet är hämtade från Valmyndigheten och avser det preliminära resultatet från valnatten. Vid den tidpunkten var 7 av de 6004 valdistrikten ännu inte färdiga.

De demografiska uppgifterna för varje valdistrikt 2018 kommer från följande register hos Statistiska Centralbyrån:

Registret över totalbefolkningen 2017-12-31

Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik 2016

Utbildningsregistret 2018-01-01

Inkomst- och taxeringsregistret 2016

Lägenhetsregistret 2017-12-31

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.