Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Stener-Victorin, professor i reproduktionsfysiologi på Karolinska institutet svarar på tre frågor om polycystiskt ovarialsyndrom, mer känd under kortnamnet PCOS. Foto: Daniel Hedström/Storyblocks

Forskare: Hundratusentals kan ha PCOS utan att veta om det

Uppdaterad
Publicerad

Nära 5 procent av alla kvinnor i Sverige har diagnostiserats med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Ändå brister kunskapen om syndromet i vården och antalet diagnostiserade i Sverige skiljer sig markant från antalet globalt – vilket tyder på ett mörkertal, menar professor Elisabet Stener-Victorin.

– Sannolikt är det 5–10 procent som inte har fått sin diagnos.

De vanligaste symptomen för PCOS är oregelbundna menstruationer, gles eller utebliven ägglossning, hirsutism (besvärande hårväxt) och akne. Det kopplas till att man har lätt förhöjda nivåer av manligt könshormon och man har lättare att gå upp i vikt, vilket i sin tur förvärrar de andra symptomen. Man kan även utveckla blåsor på äggstockarna.

Stort mörkertal

Elisabet Stener-Victorin, professor i reproduktionsfysiologi vid Karolinska institutet, uppger att förekomsten av PCOS globalt sett är cirka 10-18 procent – en bedömning som baseras på samlad internationell forskning. I Sverige är motsvarande siffra under 5 procent.

– Det är en väldigt låg siffra, vilket betyder att det underdiagnostiseras i Sverige, säger hon.

Enligt henne innebär det att ytterligare 5–10 procent fertila kvinnor, ickebinära och transpersoner i Sverige kan lida av syndromet. Det motsvarar minst 111 500 personer.

Elisabet Stener-Victorin menar att mörkertalet delvis beror på bristande kunskap inom vården. PCOS upptäcks ofta när en person försöker bli gravid, men många får då inte tillräckligt med information eller hjälp för sina andra besvär. Utöver svårigheten att bli gravid ökar syndromet bland annat risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar samt psykisk ohälsa.

Ministern: ”Prioriterad fråga”

SVT Nyheter har sökt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) för att höra hur hon ser på det uppskattade mörkertalet och om syndromet ska inkluderas i regeringens utlovade satsning på kvinnohälsa. Hon vill inte medverka i en intervju men skriver i en mejlkommentar:

”Forskning om kvinnors hälsa och sjukdomar är en prioriterad fråga för regeringen. Det framgår både av Tidöavtalet och regeringsförklaringen. Ny kunskap behöver utvecklas om flera sjukdomar som drabbar flickor och kvinnor, till exempel PCOS.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Stener-Victorin, professor i reproduktionsfysiologi på Karolinska institutet går igenom några symptom som är de vanligaste man kan drabbas av om man har polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS. Foto: Daniel Hedström/Storyblocks

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

Av de som har fått diagnosen världen över har 50 till 70 procent utvecklat okänslighet för insulin, vilket leder till höga nivåer av hormonet, typ 2-diabetes och högt blodtryck.

60 procent av de som fått PCOS drabbas även av ångestproblematik – runt 40 procent lever med depression.

Om en patient blir överviktig eller lider av svår obesitas ökar förekomsten av syndromet upp till 25 procent. Patienter som har oregelbundna menstruationer och inte behandlas för det löper även ökad risk för endometriecancer.

En internationell studie som omfattade 1385 personer med diagnosen PCOS visade att en tredjedel fick vänta från sex månader upp till två år på att få en diagnos. Två tredjedelar var missnöjda med hela processen och enbart cirka 15 procent tyckte att de hade fått tillräckligt med information om sitt tillstånd. Omkring hälften fick träffa upp till tre olika läkare innan de fick en diagnos bekräftad.

Källor:

Karolinska institutet

Delayed Diagnosis and a Lack of Information Associated With Dissatisfaction in Women With Polycystic Ovary Syndrome

Epigenetic inheritance of polycystic ovary syndrome — challenges and opportunities for treatment | Nature Reviews Endocrinology

Prevalence of polycystic ovary syndrome in women with severe obesity – Effects of a structured weight loss programme

High prevalence of moderate and severe depressive and anxiety symptoms in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis

Polycystic ovary syndrome – The Lancet Diabetes & Endocrinology

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.