Strandhäll är en flitig debattör när det kommer till högerpopulism och en av dem som tydligast brukar markera mot Sverigedemokraterna. Hon anser inte att den nya studien bör leda till att S omprövar sitt förhållningssätt till SD.
– Man måste hålla isär begreppen. Nöjdheten hos befolkningen med utvecklingen är en sak, risken för en antidemokratisk glidning i politiken, med undergrävande av tex public service och föreningsfrihet är en annan sak, säger Annika Strandhäll, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och en av de flitigaste debattörerna i ämnet.
Och även i fortsättningen kommer Socialdemokraterna att jämföra med utvecklingen i Ungern och Polen i stället för med utvecklingen i de nordiska grannländerna, där Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet och Sannfinländarna alla suttit i, eller varit stödparti till olika regeringar.
– Sverigedemokraterna är ju sprunget ur en annan tradition än Fremskrittspartiet i Norge eller Dansk Folkeparti. De är ju populistiska partier, ofta skattesänkarpartier, medan Sverigedemokraterna är ett parti som är sprunget ur den fascistiska vit makt-rörelsen, säger Annika Strandhäll och syftar bland annat på att det under det tidiga 90-talet fanns skinheads och personer från gruppen “Vitt ariskt motstånd” som deltog i Sverigedemokraternas offentliga manifestationer.
Men de nordiska samhällena är väl samhällen som ligger mycket närmare det svenska samhället än vad Ungern och Polen gör?
– Så är det och det är därför det är viktigt att påpeka att Sverigedemokraterna är ett helt annat parti. De vill gärna jämföra sig med Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet men det är ett parti som är sprunget ur en helt annan tradition, säger Annika Strandhäll.
Sverigedemokraterna har vid upprepade tillfällen avfärdat dem som anklagat partiet för att ha en icke-demokratisk agenda. Så sent som i mars kallade SD-ledaren Jimmie Åkesson ett uttalande från statsminister Stefan Löfven på detta tema för ett ”oseriöst” och ”polariserande” utspel.