Foto: TT

Tusentals kan drabbas av flygstrejk i helgen

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan över 300 piloter gå ut i strejk. Hundratals flyg kan ställas in och tusentals resenärer riskerar stå utan flyg i helgen om inte SAS och pilotfacket enas.

Högre löner, tydligare avtal och bättre arbetsvillkor är några av de saker Svenska Pilotföreningen kräver från SAS och flygbranschen.

Pilotfacket meddelar att förhandlingarna, som pågått i nästan sex veckor och skulle varit färdiga vid midnatt, fortsätter intensivt. I ett pressmeddelande under torsdagen skriver svensk pilotförening (SPF) att:

”SPF har under lång tid försökt enas med SAS kring avtalstolkningar, men det har varit en svår och näst intill oframkomlig väg där arbetsgivaren utnyttjat tolkningsföreträden kring otydliga delar maximalt”.

Senast på fredag klockan 18 måste parterna ha kommit överens för att undvika en strejk.

På torsdagskvällen sade Svensk Pilotförening nej till medlarnas bud.

– Det som har hänt är att Svensk Pilotförening har tackat nej till ett medlarbud och man har avsatt tid för ett möte i morgon bitti mellan Svenska Flygbranschen och Svensk Pilotförening. Det blir inga fler förhandlingar under kvällen, säger Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på Svensk Pilotförening.

Vad var det för bud?

– Det kan jag inte kommentera.

Innebär det här att det blir strejk?

– Det innebär inte att det blir strejk utan man får avvakta det här mötet och se vad som händer.

Tusentals kan drabbas

Samtidigt har det pågått förhandlingar mellan SAS, Norska Cockpitförbundet och SAS Norska Pilotförening. Förhandlingarna i Norge gick även de på övertid men strax innan fem i kväll rapporterade NRK om att de norska parterna kommit överens.

En svensk strejk skulle innebära total arbetsnedläggning för 300-350 piloter som alla flyger SAS kortlinjeflygningar, alltså inrikes- och europaflygningar.

SAS har kring 800 avgångar på en dag och 28 miljoner resenärer varje år. Hur många av dessa som skulle påverkas av en strejk är ännu oklart.

– Vi kan inte säga så mycket i mer nuläget än att det hade haft en väldigt stor påverkan om det blev en strejk, säger Åsa Öhman som är pressansvarig på Swedavia.

Det man vet är att flygtrafiken kommer påverkas i stor utsträckning. Tusentals resenärer kan komma att påverkas.

Manar till lugn

Igår sa Svenska Flygbranchens VD Mattias Dahl till SVT att den löneökning som pilotfacket begär inte kan mötas. Men SAS presschef Fredrik Henriksson manar till lugn. Än så länge ska man inte behöva oroa sig för att flygen ska ställas in.

– I nuläget är trafikläget som vanligt, men vi uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade på hemsidan, säger Fredrik Henriksson.

Fakta flygstrejker

  • Senast SAS-piloter i Sverige varslade om strejk var i maj i fjol. Strejken avblåstes, men många resenärer drabbades eftersom SAS hann ställa in 110 inrikesflygningar och avgångar till Europa.
  • Förhandlingarna förra året slutade med att piloterna fick ge efter för SAS och nöja sig med en löneökning på 1 procent.
  • I februari i år bröt en strejk ut för kabinpersonal. Den strejken drabbade 1 400 resenärer eftersom ett stort antal flygningar ställdes in mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Åbo och Vasa. Kabinpersonalen arbetade åt bemanningsföretaget GEC, ett företag som hyr ut personal till flygbolaget Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.